UE avertizează consumatorii: Fiți pregătiți să pierdeți toții banii investiți în criptoactive
Numărul 11, 23-29 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Consumatorii riscă să-și piardă toți banii investiți în criptoactive și ar putea cădea pradă escrocheriilor, au avertizat instituțiile UE de supervizare, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Potrivit unui comunicat comun publicat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), „consumatorii se confruntă cu posibilitatea extrem de reală de a-și pierde toți banii investiți în cazul în care cumpără aceste active”.
Este o accentuare semnificativă a avertismentelor autorităților UE adresate consumatorilor care cumpără criptoactive, în care se subliniază că pentru ei nu există protecție și nu pot cere despăgubiri conform actualelor reglementări UE privind serviciile financiare.
Autoritățile de reglementare sunt din ce în ce mai îngrijorate, deoarece a sporit numărul consumatorilor care cumpără 17.000 diferite criptoactive, inclusiv bitcoin și ether, care reprezintă 60% din piață, fără a fi pe deplin conștienți de riscuri, atrag atenția instituțiile UE de supervizare.
„Consumatorii trebuie alertați în privința riscurilor reclamelor înșelătoare, inclusiv prin rețelele de socializare și influenceri. În special consumatorii ar trebui să fie reticenți față de promisiunile unor câștiguri rapide și ridicate, mai ales cele care arată prea bine pentru a fi adevărate”, susțin autoritățile UE.
De asemenea, consumatorii ar trebui să fie conștienți de nivelul ridicat al consumului de energie pentru producerea unor criptoactive, care provoacă daune mediului, se arată în comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național