UE: Comisarul Margrethe Vestager consideră că UE nu are nevoie de campioni industriali „cocoloșiți”
Telex » Știri 5 noiembrie 2019
Uniunea Europeană nu trebuie să contribuie la crearea unor campioni industriali „cocoloşiţi”, ci să lase concurenţa să stimuleze apariţia lor, susţine comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager într-un interviu, transmite AFP, citată de Agerpres. Apelul la crearea de campioni industriali europeni, în special în domeniu digital, „este un mod de a vedea lucrurile dintr-o optică foarte învechită”, a afirmat comisarul liberal danez, care va continua să ocupe acelaşi portofoliu în noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen. „Industria europeană nu înseamnă doar companiile gigant. Este un ecosistem compus din companii de dimensiuni variate şi este una dintre cauzele rezilienţei economiei europene”, a amintit comisarul în interviul apărut în mai multe cotidiene. „Când există campioni europeni, se întâmpla acest lucru pentru că ei au fost stimulaţi de concurenţă şi nu pentru că au fost cocoloşiţi”, a susţinut Margrethe Vestager.
„Concurenţa este cea mai bună modalitate pentru ca o companie să se menţină în formă şi să fie inovatoare”, a adăugat Vestager. „Trebuie să ne apărăm companiile atunci când se confruntă cu practici neechitabile, dar nu avem un program ce urmăreşte crearea de campioni europeni şi nici nu ar trebui să avem un astfel de program”, a afirmat ea. „Mandatul Comisiei Europene este acela de a veghea ca piaţa să îi servească pe consumatori. Nu există o contradicţie între apariţia de campioni industriali şi protecţia consumatorilor”.
Vestager estimează ca fiind posibilă perspectiva impunerii unei taxe în domeniul digital. „OCDE, care deţine leadership-ul atunci când vine vorba despre instituirea unei astfel de taxe la scară mondială, începe să facă progrese vizibile, ceea ce dă speranţe, iar primele reacţii europene sunt mai degrabă pozitive”.
„Faza care urmează este cea a revoluţiei tehnologice şi ne aflăm într-o situaţie cu mult mai bună, căci dispunem de o piaţă unică”, a evidenţiat comisarul european. „În Europa există la fel de multe start-up-uri în domeniul inteligenţei artificiale ca în SUA. În privinţa supercomputerelor, suntem pe cale să devenim lideri în privinţa capacităţii, iar programele noastre satelitare Corpernicus şi Galileo sunt cei mai mari producători de date”, a adăugat ea. Obiectivul va fi „să ne asigurăm că întreprinderile mici şi mijlocii, care constitue cea mai mare parte a economiei europene, să apuce trenul tehnologiei şi să le facilităm acestora accesul la domeniul digital”, a conchis Vestager.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice