UE finanțează 171 de noi proiecte LIFE în domeniul mediului și al climei, cu peste 396 de milioane euro
Telex » Știri 15 noiembrie 2023
Comisia Europeană (CE) a aprobat 171 de noi proiecte în întreaga Europă în cadrul programului LIFE pentru mediu și politici climatice, în valoare de peste 396 de milioane euro, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Datorită nevoilor de cofinanțare ale programului, acesta va mobiliza o investiție totală de peste 722 de milioane euro, ceea ce reprezintă o creștere de 28,5% față de anul trecut. Proiectele din aproape toate țările UE vor beneficia de sprijin din partea UE în cadrul următoarelor subprograme: natură și biodiversitate; economia circulară și calitatea vieții; atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea; și tranziția către o energie curată.
În cazul României, proiectul selectat este inițiativa SMARTER4EU demarată de Romania Green Building Council (RoGBC). Obiectivul este lansarea de programe Green Homes & Green Mortgages în Portugalia, Spania și Ucraina. RoGBC este coordonatorul noului proiect european de cercetare SMARTER4EU, sprijinit de Comisia Europeană.
"Proiectele LIFE din acest an sunt mai ambițioase ca niciodată. Pe măsură ce continuăm să facem față crizelor legate de schimbările climatice, poluare și pierderea biodiversității, programul LIFE este o dovadă vie a angajamentului nostru de a trece de la ambiție la acțiune și de a crea o diferență reală pentru cetățenii UE prin proiecte care vor accelera tranziția verde, ne vor îmbunătăți viața de zi cu zi și vor conserva ecosistemele noastre naturale", a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Potrivit Executivului comunitar, au fost selectate 29 de proiecte privind natura și biodiversitatea, cu un buget total de aproape 211 de milioane euro (din care UE va contribui cu aproximativ 140 de milioane euro). Aceste proiecte vor reface ecosistemele de apă dulce, marine și costiere și habitatele; îmbunătățirea stării de conservare a păsărilor, insectelor, reptilelor, amfibienilor și mamiferelor; consolidarea guvernanței; sprijinirea punerii în aplicare și respectării legislației relevante a UE.
De asemenea, proiectele LIFE vor mobiliza peste 298 de milioane euro, din care UE va furniza peste 94 de milioane euro pentru a contribui la economia circulară și pentru a îmbunătăți calitatea vieții. În total, 36 de proiecte se vor axa pe utilizarea apei, deșeurile electrice, substanțele chimice, poluarea atmosferică și fonică, pentru a contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor UE și la dezvoltarea de tehnologii care să sprijine Planul de acțiune pentru economia circulară. În plus, cinci proiecte vor îmbunătăți guvernanța și informarea în materie de mediu, permițând consumatorilor să trăiască fără substanțe toxice și făcând alegeri alimentare durabile, precum și sprijinind municipalitățile să adopte cele mai bune practici în gestionarea deșeurilor și să pună în aplicare Acordul privind orașele verzi. UE va contribui cu aproximativ 6 de milioane euro la un buget total al proiectului de aproape 10 de milioane euro.
Alte 34 de proiecte în valoare de aproximativ 110 de milioane euro (în care UE va furniza aproximativ 65 de milioane euro) vor contribui la atenuarea schimbărilor climatice, la adaptarea la schimbările climatice și la guvernanța în domeniul climei, precum și la informarea cu privire la impactul schimbărilor climatice. Acestea vor stimula punerea în aplicare a Legii europene a climei și a Strategiei UE privind adaptarea la schimbările climatice prin facilitarea tranziției către o economie europeană neutră din punct de vedere climatic, durabilă și rezilientă.
De asemenea, 67 proiecte cu un buget total de peste 102 milioane euro (din care UE furnizează aproximativ 97 milioane euro) vor îmbunătăți condițiile de piață și de reglementare din UE pentru tranziția către o energie curată, în special promovarea și punerea în aplicare a eficienței energetice și a soluțiilor la scară mică în materie de energie din surse regenerabile.
Pe parcursul celor 31 de ani de existență, programul LIFE a cofinanțat peste 6.000 de proiecte în domeniul mediului și al politicilor climatice în întreaga UE și în țările asociate. Cele 171 de proiecte anunțate acum au fost selectate din peste 751 de candidaturi depuse în cadrul cererii de propuneri LIFE 2022, publicată în mai 2022. Comisia Europeană a majorat finanțarea pentru programul LIFE cu aproape 60% pentru perioada 2021-2027, aducând-o la 5,43 miliarde de euro. Granturile finanțate în cadrul programului LIFE sunt gestionate de CINEA - Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național