UE intenționează să introducă instrumente comune de investiții pentru a crește cheltuielile cu apărarea
Telex » Știri 16 mai 2022
Uniunea Europeană lucrează la noi instrumente de investiții pentru a finanța cheltuielile militare ale blocului comunitar, în cadrul unei strategii revizuite de apărare, după invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit unui proiect de document comunitar consultat de Bloomberg, relatează Agerpres. Setul de instrumente, denumite colectiv Defend-EU, vor permite blocului comunitar „să catalogheze, să coordoneze și să stimuleze dezvoltarea, achiziția și deținerea în comun de-a lungul întregului ciclu de viață al echipamentelor militare”, se arată în documentul citat.
Propunerile Bruxelles-ului, care ar urma să fie prezentate miniștrilor la începutul acestei săptămâni, includ un nou vehicul, în afara bugetului obișnuit, care ar direcționa contribuțiile pentru apărare ale statelor membre pe o bază voluntară. De asemenea, Bruxelles-ul propune eliminarea excepției care există în prezent cu privire la implicarea Băncii Europene de Investiții în proiectele de apărare și, pe termen lung, înființarea unui noi entități comune care va fi responsabilă de achiziții.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a modificat dramatic contextul de securitate în Europa cu implicații semnificative pentru apărarea blocului comunitar. Statele membre au anunțat creșteri substanțiale ale bugetelor lor de apărare până la aproape 200 de miliarde de euro în următorii ani, se arată în documentul citat de Bloomberg.
Propunerile Bruxelles-ului includ, de asemenea, o schemă de solidaritate pentru achiziții comune, în ideea de a ajuta acele state care au ajutat cel mai mult Ucraina să își refacă stocurile cu livrări europene, precum și recomandări pentru a concentra mai bine actualele mecanisme și stimulente pentru a crește capacitățile industriale ale blocului comunitar, inclusiv accesul la componente cheie.
Bloomberg subliniază că documentul este încă în elaborare și ar putea să sufere modificări înainte de finalizare și, de asemenea, că propunerile Bruxelles-ului au nevoie de susținerea statelor membre.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial