UE intenționează să investească 300 miliarde de euro pentru a renunța la combustibilii fosili din Rusia
Telex » Știri 19 mai 2022
Uniunea Europeană intenționează să mobilizeze investiții de până la 300 miliarde de euro până în 2030, pentru stoparea dependenței de petrolul și gazul rusesc, a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Investițiile vor include zece miliarde de euro pentru infrastructura de gaze, două miliarde de euro pentru petrol, restul fiind pentru energia verde. De asemenea, Bruxelles-ul propune ținte mai ridicate în UE pentru energia regenerabilă și economisirea de energie până în 2030, le-a spus jurnaliștilor șeful CE.
„RePowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, pentru a accelera renunțarea la combustibilii fosili și, cel mai important, să demarăm investițiile pe scară largă. Așa că aș spune că aceasta va fi o accelerare a implementării Pactului verde european”, a declarat Ursula von der Leyen.
CE propune o economie de energie de 5% în acest an
Comisia Europeană (CE) vrea ca europenii să consume anul acesta cu 5% mai puține gaze și petrol, conform planului prezentat de Executivul comunitar pentru a realiza ruperea rapidă a Uniunii Europene de combustibilii fosili din Rusia, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Obiectivul Comisiei este acela de a economisi astfel circa 13 miliarde de metri cubi de gaze și 16 milioane tone de petrol, ca parte a planului „Repower EU”, prezentat de Executivul comunitar în vederea reducerii cu 66% a achizițiilor de gaze rusești, anul acesta, și a se desprinde de aceste importuri în 2030.
Potrivit propunerii, această economie se poate obține prin reducerea temperaturii pentru încălzire, folosirea mai redusă a aerului condiționat, utilizarea mai puțin a mașinilor și folosirea transportului public, utilizarea mai eficientă a electrocasnicelor și stingerea luminii când nu mai e necesară.
„Nu spunem oamenilor ce trebuie să facă, dăm sugestii”, au subliniat surse comunitare în legătură cu o economie pe care și Agenția Internațională a Energiei o consideră posibilă.
Printre aceste sugestii se află și stimulente precum reducerea TVA în cazul sistemelor de climatizare de înaltă eficiență și pentru izolarea clădirilor, precum și promovarea pompelor de căldură și achiziția de electrocasnice mai eficiente energetic.
Comisia consideră că moderarea cererii energetice „va reduce presiunea pe piețele de energie și va ajuta la scăderea globală a prețurilor”.
Planul amplu al Executivului comunitar prevede și ca industriile să se ralieze la acest efort prin electrificare, care va permite o economie suplimentară de 35 miliarde metri cubi de gaze în 2030, din care 2030 miliarde mc vor proveni din sectoare precum cel al mineralelor nemetalice, cimentului, sticlei, ceramicii și industriei chimice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile