UE intenționează să reducă risipa alimentară cu obiective constrângătoare pentru 2030
Telex » Știri 6 iulie 2023
Comisia Europeană (CE) intenționează să impună statelor membre ca, până în 2030, să reducă risipa de alimente cu 10% în sectorul prelucrării și al producției și cu 30% (pe cap de locuitor) la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumului considerate împreună (restaurante, servicii alimentare și gospodării), comparativ cu 2020, potrivit unei propuneri legislative prezentate miercuri, transmite AFP, preluată de Agerpres. Potrivit datelor Eurostat, în fiecare an în UE sunt generate aproape 59 milioane de tone de deșeuri alimentare (131 kg/locuitor), reprezentând o pierdere financiară estimată la 132 miliarde de euro. Aproximativ 10% din totalul alimentelor furnizate unităților de vânzare cu amănuntul, restaurantelor, serviciilor de alimentație (de exemplu, cantinelor școlare și ale întreprinderilor, spitalelor etc.) și gospodăriilor sunt irosite.
"O asemenea risipă în condițiile în care 30 de milioane de europeni nu pot lua o masă de calitate decât o dată la două zile și foamea se intensifică la nivel mondial este pur și simplu inacceptabilă", a declarat vicepreședintele CE, Frans Timmermans.
Textul, care va fi dezbătut de statele membre și eurodeputați, vizează, de asemenea, reducerea resurselor necesare pentru a produce alimentele pe care le consumăm. Combaterea risipei alimentare conduce la o triplă reușită: economisește alimente pentru consumul uman, reduce impactul producției și al consumului de alimente asupra mediului și ajută întreprinderile și consumatorii să economisească bani.
Propunerea Comisiei ar trebui să stimuleze statele membre să ia măsuri ambițioase și să sprijine modificări comportamentale, precum și să consolideze colaborarea dintre actorii din întregul lanț valoric alimentar și alți actori relevanți (de exemplu, mediul academic, ONG-uri, instituții financiare etc.).
Eurostat a estimat că 5% din deșeurile alimentare generate în UE apar în gospodării, 7% în sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul și 9% în restaurante și în cadrul serviciilor alimentare. Alte sectoare care contribuie la risipa de alimente în UE sunt producția primară (11%) și prelucrarea și fabricarea alimentelor (20%).
Comisia Europeană estimează că dacă risipa de alimente ar fi redusă în conformitate cu propunerea sa, o gospodărie de patru persoane ar economisi, în medie, aproximativ 400 euro pe an.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice