UE intenționează să revizuiască normele privind OMG-urile pentru a relaxa restricțiile cu privire la editarea genomică
Numărul 27-28, 12-25 iul. 2023 » Roza vânturilor
Comisia Europeană (CE) a propus revizuirea regulilor sale cu privire la Organismele Modificate Genetice (OMG), în ideea de a relaxa restricțiile cu privire la plantele care sunt rezultatele noilor tehnologii de editarea genomică, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Executivul comunitar a precizat că fermierii vor dobândi astfel culturi rezistente la schimbările climatice sau dăunători, care să aibă nevoie de mai puține îngrășăminte sau pesticide, iar, la rândul lor, consumatorii vor putea să cumpere alimente cu o valoare nutrițională sau cu un nivel mai redus de alergeni.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis în 2018 că tehnicile de editare genomică ar trebui să fie guvernate de actualele reguli privitoare la OMG.
Zilele trecute, însă, CE a propus împărțirea noilor plante rezultate de pe urma editării genomice în două categorii. Cele care ar putea să rezulte de pe urma tehnicilor naturale sau convenționale ar urma să fie exceptate de la legislația privind OMG și de la cerințele de etichetare. Toate celelalte plante rezultate de pe urma tehnicilor de editare genomică ar urma să fie tratate ca OMG, având nevoie de analize de risc și proceduri de autorizare.
Propunerea Comisiei Europene are nevoie de aprobarea Parlamentului European și a guvernelor statelor UE pentru a intra în lege și este posibil să fie revizuite.
Până la această dată, doar câteva Organisme Modificate Genetice au fost autorizate în UE, folosite în special ca nutreț pentru animale din cauza opoziției opiniei publice și politicienilor față de OMG.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice