UE intenționează să simplifice regulile privind ajutoarele de stat pentru a stimula investițiile în tehnologii curate
Telex » Știri
17 februarie, 9:52
Uniunea Europeană are în vedere reguli mai simple și mai țintite cu privire la ajutoarele de stat, în ideea de a încuraja investițiile în tehnologiile curate și a îmbunătăți competitivitatea industrială a regiunii în raport cu SUA și China, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Executivul comunitar urmează să își dezvăluie strategia, intitulată „Clean Industrial Deal”, la data de 26 februarie. Strategia va fi însoțită de un nou cadru de reglementare referitor la ajutoarele de stat, care va preciza cum anume statele membre pot concepe măsuri de sprijin cu dublu scop (decarbonizarea producției și o mai bună poziționare a industriei în raport cu rivalii globali), potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg News.
Planul, discutat într-un moment în care UE se confruntă cu prețuri mari la energie, pune la dispoziția țărilor membre granturi, facilități fiscale și împrumuturi subvenționate, precum și alte instrumente. Obiectivul este accelerarea introducerii energiilor regenerabile și asigurarea unor capacități suficiente de producere a tehnologiilor curate.
Pentru a atrage mai mult capital privat din partea unor investitori care sunt reticenți la risc, cum sunt fondurile de pensii și companiile de asigurări, noile reguli le vor oferi statelor membre posibilitatea de a reduce riscul investițiilor în portofolii sau proiecte, potrivit documentului consultat de Bloomberg, care este posibil să sufere unele modificări înainte de adoptare.
De asemenea, guvernele naționale vor putea introduce facilități fiscale sub forma unei deprecieri accelerate la achiziția activelor de tipul tehnologii curate.
Printre proiectele care se vor califica pentru ajutoare de investiții se numără producția de biocombustibili, biogaz, combustibili regenerabili de origine non-biologică și stocarea de electricitate, precum și tehnologii mature precum energie fotovoltaică, eoliană și hidro. Cadrul va include criterii detaliate pentru acordarea de ajutoare.
În unele cazuri, statele membre vor putea, de asemenea, să ajute decarbonizarea industrială sub forma investițiilor în echipamente de captare a carbonului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc