UE investește 3 miliarde de euro pentru sisteme energetice mai curate în zece țări, inclusiv România
Telex » Știri 26 iunie 2024
UE investește aproape 3 miliarde de euro din veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii pentru sisteme energetice mai curate în zece țări ale UE, inclusiv România, prin intermediul Fondului pentru modernizare, a anunțat Comisia Europeană, informează Mediafax. Uniunea Europeană a plătit 2,9 miliarde de euro prin intermediul Fondului pentru modernizare în vederea sprijinirii a 39 de proiecte energetice în zece state membre ale UE. Aceste investiții vor permite modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei și transporturilor și îmbunătățirea eficienței energetice, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Statele membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt Bulgaria (65,2 milioane euro), Croația (52 milioane euro), Cehia (835,2 milioane euro), Estonia (24,1 milioane euro), Ungaria (76,8 milioane euro), Letonia (26,8 milioane euro), Lituania (59 de milioane euro), Polonia (697,5 milioane euro), România (1,095 miliarde euro) și Slovacia (35 milioane euro).
Proiectele sprijinite se axează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea și instalarea de surse de energie regenerabile, pe modernizarea rețelelor energetice și pe eficiența energetică.
„Această plată, finanțată din veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), este cea mai mare plată efectuată până în prezent prin intermediul Fondului pentru modernizare, cheltuielile totale ridicându-se la 12,65 miliarde euro începând din ianuarie 2021. Aceste investiții ajută statele membre să își atingă obiectivele în materie de climă și de energie și contribuie la obiectivul pe termen lung al UE de realizare a neutralității climatice până în 2050”, se spune în comunicatul CE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane