UE își va reduce, încă o dată, prognozele de creștere și le va majora pe cele de inflație
Telex » Știri 12 iulie 2022
Comisia Europeană își va reduce, încă o dată, prognozele de creștere economică în Europa pentru acest an și anul următor, dar în paralel își va majora previziunile de inflație pentru a ține cont de consecințele războiului din Ucraina, a avertizat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, transmite AFP, preluată de Agerpres. Executivul comunitar urmează să dea joi publicității noile sale previziuni revizuite.
„Creșterea economică se dovedește a fi una rezistentă în acest an. În pofida acestui lucru, ne putem aștepta la o revizuire în jos, și la una mai importantă pentru anul următor”, a spus Valdis Dombrovskis, înaintea de începerea unei reuniuni a miniștrilor de Finanțe din zona euro. „Și, din păcate, inflația continuă să fie mai ridicată decât se prognoza. În consecință, previziunile privind inflația vor fi, din nou, revizuite în sus”, a adăugat Dombrovskis.
Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie.
Războiul din Ucraina a obligat deja Comisia Europeană să își revizuiască drastic prognozele de creștere, în special ca urmare a exploziei prețurilor la energie. În luna mai, Executivul comunitar a revizuit prognozele de creștere pentru cele 19 state din zona euro până la 2,7% în acest an, de la 4% cât prognoza în februarie, și la 2,3% pentru anul viitor, de la 2,7% cât estima în prima sa evaluare a impactului războiului din Ucraina asupra economiei blocului.
Tot în luna mai, inflația în zona euro a fost estimată la 6,1% pentru acest an, la rândul său o revizuire semnificativă față de estimările inițiale ale Comisiei care mizau pe o inflație de 3,5%.
În prezent, Comisia Europeană este îngrijorată că ar putea fi întrerupte complet livrările de gaze din Rusia, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse Moscovei. O oprire completă a livrărilor de gaze rusești, de care Europa este puternic dependentă, „nu este scenariul nostru de bază, dar este un risc pe care nu îl putem exclude. În mod clar, ne pregătim la nivelul UE, dar și la nivelul statelor membre”, a explicat Valdis Dombrovskis.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane