UE menține în 2021 suspendarea regulilor privind datoriile guvernamentale
Telex » Știri 6 octombrie 2020
Reglementările Uniunii Europene referitoare la limitarea creditelor contractate de guverne vor rămâne suspendate în anul 2021, în contextul eforturilor de stimulare a relansării economice, a afirmat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie, potrivit Mediafax. Comisia Europeană, care monitorizează aplicarea regulilor fiscale, a suspendat la începutul anului 2020, în contextul recesiunii puternice, reglementările care prevăd menţinerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB şi reducerea datoriilor publice.
„În materie de politici fiscale, am trimis săptămâna trecută o scrisoare adresată miniştrilor de Finanţe din ţările UE, pentru a le oferi repere în contextul pregătirii bugetelor naţionale pentru anul 2021”, a declarat Paolo Gentiloni.
„Clauza Generală de Exceptare va rămâne activată în anul 2021, iar politicile fiscale vor continua să susţină relansarea anul viitor, atât la nivelul zonei euro, cât şi individual, în statele membre”, a subliniat Gentiloni, conform agenţiei Reuters.
Guvernele ţărilor din zona euro trebuie să trimită Comisiei Europene proiectele de buget pentru anul 2021 până la 15 octombrie, pentru verificări.
Paolo Gentiloni a subliniat că guvernele naţionale trebuie să aleagă atent măsurile fiscale pentru redresarea economică, dat fiind că acestea vor fi punctuale şi temporare. „Sigur că există o diferenţă între o politică fiscală menită să abordeze situaţia de urgenţă şi una care se concentrează pe relansarea durabilă. Agilitatea şi flexibilitatea vor fi esenţiale în conceperea şi aplicarea politicilor fiscale pentru 2021 şi în cursul anului viitor”, a subliniat comisarul UE pentru Economie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice