UE: Plan de 650 de miliarde de euro pentru a ajuta orașele să atingă zero emisii nete până în 2030
Telex » Știri 26 iunie 2024
Un grup de 112 orașe care își propun să își elimine emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2030 vor avea nevoie de un total de 650 de miliarde de euro în investiții pentru a-și îndeplini angajamentul, potrivit unei inițiative a Uniunii Europene, scrie Reuters, preluată de Mediafax. După ce 377 de orașe au depus cereri de aderare la program, au fost alese 100 din blocul comunitar și 12 din țările asociate, care elaborează un plan climatic cu sprijinul UE și al firmei de consultanță non-profit Bankers without Boundaries (BwB).
Acest plan este apoi transformat într-un plan de investiții evaluat de Comisia Europeană și de experți independenți, înainte ca orașul să primească o etichetă care să ateste acest lucru.
Până în prezent, au fost aprobate planurile a 33 de orașe, inclusiv Lyon, Sevilla, Malmo, Lisabona și Florența, urmând ca alte orașe să fie aprobate în octombrie. Proiectele ar putea include modernizarea clădirilor pentru a fi mai eficiente din punct de vedere energetic și adaptarea infrastructurii pentru a rezista la evenimente meteorologice mai extreme.
Pentru a ajuta la strângerea de fonduri, UE a lansat astăzu un „Climate City Capital Hub” care va mobiliza garanții ale guvernelor naționale pentru a atrage finanțare privată și va grupa proiecte mici care, de obicei, ar avea dificultăți în a accesa finanțare în mod individual.
Finanțarea publică și privată ar putea lua forme multiple, inclusiv înființarea de fonduri de investiții locale sau emiterea de obligațiuni pentru finanțarea anumitor proiecte. BwB a declarat că aproape 50 de investitori și-au arătat deja interesul de a investi odată ce proiectul va fi gata.
Banca Europeană de Investiții urmează să colaboreze cu hub-ul pentru a oferi consultanță financiară și tehnică orașelor pentru a le ajuta să își pună în aplicare planurile respective.
Conform Agenției Internaționale pentru Energie, orașele contribuie în mare măsură la schimbările climatice, producând 70% din emisiile de CO2 la nivel mondial, de la industrii și consumul de energie în clădiri până la sistemele de transport bazate pe combustibili fosili.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane