UE promite 40 miliarde euro pentru o tranziție justă de la combustibilii fosili
Telex » Știri 28 mai 2020
Comisia Europeană a majorat de cinci ori fondul pentru o tranziţie justă, destinat să sprijine statele membre în accelerarea tranziţiei către o neutralitate climatică, fondurile venind de la noul Mecanism pentru redresare şi rezilienţă, care va ajuta economiile europene să îşi revină după pandemia de coronavirus, transmite Reuters, citată de Agerpres. Statele membre se grăbesc deja să obţină o sumă cât mai mare din Fondul pentru o tranziţie justă, nu mai puţin de 18 state membre pregătindu-se să solicite sprijin de la Comisia Europeană pentru a-şi restructura sectorul carbonifer, să recalifice muncitori şi să ajute companiile dependente de cărbune să facă tranziţia spre activităţi mai ecologice.
Ieri, Comisia Europeană a confirmat o propunere de consolidare a Fondului pentru o tranziţie justă, până la 40 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro ar urma să vină de la noul Mecanism pentru redresare şi rezilienţă şi 10 miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Această propunere este de peste cinci ori mai mare decât valoarea de 7,5 miliarde de euro, la preţuri din 2018, a Fondului pentru o tranziţie justă propus în luna ianuarie de Executivul comunitar, înainte însă de a-şi revizui propunerea de buget multianual din cauza pandemiei de coronavirus.
Comisia Europeană nu a precizat cum anume vor fi împărţiţi banii între statele membre. Conform propunerii precedente a Comisiei, toate statele membre puteau solicita acordarea de fonduri, însă prioritate aveau regiunile ale căror economii şi locuri de muncă depindeau de industrii poluante.
De asemenea, Comisia Europeană a subliniat că este necesar ca în cadrul Consiliului European, până în iulie, să se ajungă rapid la un acord politic cu privire la instrumentul Next Generation EU şi la bugetul general al UE pentru perioada 2021-2027, pentru a da un nou dinamism redresării şi a oferi UE un instrument solid de relansare a economiei şi de construire a viitorului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice