UE propune modernizarea Organizației Mondiale a Vămilor în sprijinul unei ordini multilaterale consolidate
Telex » Știri 25 iunie 2021
UE a prezentat pentru prima dată inițiativa privind o reformă amplă a Organizației Mondiale a Vămilor (OMV), forumul mondial care modelează standardele internaționale și acțiunile comune în domeniul vamal, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. „Inițiativa de modernizare ar urma să contribuie la consolidarea poziției OMV ca instituție multilaterală esențială și la abordarea mai eficace a evoluțiilor din mediul comercial internațional în continuă schimbare, sprijinind concomitent tranziția verde și cea digitală”, se menționează în comunicat.
OMV are peste 180 de membri, inclusiv UE și statele membre ale Uniunii. Fiind unica organizație mondială care își desfășoară activitatea în domeniul chestiunilor vamale, OMV se ocupă de o amplă tematică vamală și de subiecte legate de comerțul internațional, securitate și transporturi. Cu toate acestea, de la înființarea sa în urmă cu aproape 65 de ani, OMV nu a trecut niciodată printr-o reformă cuprinzătoare, în ciuda schimbărilor profunde din comerțul internațional și a noilor probleme cu care se confruntă administrațiile vamale naționale din întreaga lume. În special, UE consideră că este nevoie de o ierarhizare mai clară a activității OMV, care să corespundă evoluțiilor din deceniile următoare, și de îmbunătățirea guvernanței și a procesului său decizional, precum și a eficienței sale.
Inițiativa de modernizare avansată de UE în această săptămână ia forma unei serii de recomandări care subliniază activitățile de bază ale organizației, oferind totodată o direcție clară de deplasare pentru activitatea sa viitoare, care îi poate îmbunătăți postura internațională și o poate transforma într-un actor mai eficace în promovarea unui comerț sigur, securizat și legitim. Pe scurt, contribuția UE include o abordare în trei etape a reformei strategice:
♦ În primul rând, OMV ar trebui să se concentreze mai mult pe prioritățile strategice care reflectă cele mai importante provocări ale secolului XXI. În special, OMV ar trebui să se concentreze pe digitalizarea vămilor și pe utilizarea datelor, inclusiv în abordarea creșterii comerțului electronic și a schimbului de informații; contribuția vămilor la protecția mediului și la agenda verde; dezvoltarea unor abordări bazate pe ghișeul unic și a unei gestionări coordonate a frontierelor pentru a simplifica vămuirea pentru întreprinderi; și consolidarea gestionării riscurilor de către autoritățile vamale;
♦ În al doilea rând, metodele de guvernanță în cadrul OMV ar trebui abordate în continuare, astfel încât organizația să își poată juca pe deplin rolul într-un mediu internațional dinamic. Transparența, procesele instituționale și decizionale trebuie îmbunătățite, utilizând în același timp în mod optim resursele aflate la dispoziția organizației;
♦ În al treilea rând, mijloacele prin care este finanțată OMV ar trebui analizate pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a organizației în vederea îmbunătățirii posturii sale în arhitectura multilaterală globală, în special în urma pandemiei de COVID-19 și ca parte a redresării economice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial