UE reduce la zero tariful la importurile de porumb
Telex » Știri 31 august 2020
Uniunea Europeană a redus la zero tariful la importurile de porumb, pentru a ţine cont de creşterea preţurilor la porumb în SUA ca urmare a revizuirii estimărilor privind recolta americană în sezonul 2020/21, a anunţat Comisia Europeană, informează Reuters, citată de Agerpres. Noul tarif zero se va aplica şi importurilor de secară şi sorg. „Tariful revizuit este calculat pe baza diferenţei dintre preţul de referinţă european şi valoarea de referinţă mondială pentru porumb - calculată ca preţ CIF (care include costul, asigurarea şi transportul mărfii în portul Rotterdam)”, a informat Executivul comunitar într-un comunicat de presă. Comisia a precizat că tariful la importurile de porumb, sorg şi secară a fost revizuit de mai multe ori în ultimele luni, începând de la finele lunii aprilie, ca urmare a unei scăderi semnificative a preţului CIF la porumb în SUA, în principal ca urmare a unei diminuări semnificative a cereri de bioetanol în SUA.
Preţurile la porumb în SUA şi-au revenit însă în ultimele săptămâni, iar marţea trecută au atins cea mai ridicată valoare din ultimele şase săptămâni, pe fondul îngrijorărilor că pagubele extinse provocate de furtună în una din principalele zone agricole din SUA, precum şi vremea uscată şi secetoasă, vor duce la revizuirea în jos a prognozelor privind recolta de porumb a SUA.
Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, România a exportat, în primele cinci luni din 2020, cereale în sumă de 1,138 miliarde de euro, cu 30,1% mai mult comparativ cu perioada similară a anului anterior. Exporturile de grâu şi meslin au totalizat 472,118 milioane de euro, reprezentând 41,4% din total exporturi de cereale, iar cele de porumb 592,457 milioane de euro (52% din total).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice