UE reduce nivelurile de arsenic în alimente pentru a combate cancerul
Numărul 9, 8-14 mar. 2023 » Roza vânturilor
Comisia Europeană (CE) a adoptat noi reguli pentru reducerea prezenței arsenicului în alimente, ca măsură de combatere a cancerului, transmite agenția EFE, preluată de Agerpres. Măsura va reduce în special concentrația permisă de arsenic anorganic în orezul alb, în timp ce vor fi de asemenea stabilite noi limite pentru arsenic în multe alimente pe bază de orez, lapte și alte alimente pentru bebeluși, sucuri de fructe și sare, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.
"Adoptarea unor niveluri maxime mai coborâte marchează un alt pas important în îndeplinirea obiectivelor Planului European de Luptă împotriva Cancerului pentru limitarea sau eliminarea riscului cancerigen asociat substanțelor chimice în alimente", se arată în același text.
"Luăm acum măsuri suplimentare pentru reducerea și mai mult a riscului de expunere la un contaminant cancerigen din lanțul nostru alimentar", a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides. Ea susține că noile norme "sunt o dovadă în plus că standardele de securitate alimentară în UE continuă să fie cele mai înalte din lume".
Bruxellesul amintește că decizia este bazată pe un raport științific din 2021 al Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA) și survine după ce le-a cerut statelor UE să controleze prezența arsenicului în alimente. Nivelurile maxime permise la ora actuală pentru arsenicul din produsele alimentare au fost stabilite în anul 2015 pe baza unei opinii a EFSA, care avertiza că arsenicul poate cauza cancer de piele, de plămâni și al vezicii urinare.
Arsenicul este prezent în concentrații reduse în roci, sol și apele subterane naturale, iar alimentele și apa potabilă sunt principalele căi de expunere pentru om.
Emisiile industriale, precum mineritul și arderea combustibililor fosili, pot contribui la prezența unor niveluri ridicate de arsenic în mediul înconjurător, la fel și îngrășămintele chimice, conservanții pentru lemn, insecticidele sau erbicidele care conțin acest contaminant.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane