UE relaxează regulile privind concurența pentru atenuarea problemelor din aprovizionare, în urma sancțiunilor impuse Rusiei
Numărul 11, 23-29 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Comisia Europeană va atenua temporar reglementările sale anti-cartel astfel încât mii de companii din blocul comunitar, ale căror lanțuri de aprovizionare sunt întrerupte din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, s-ar putea alia pentru a cumpăra, furniza sau distribui anumite produse, fără a încălca regulile privind concurența, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Executivul comunitar a emis orientările sale, împreună cu organismele naționale de concurență și Autoritatea de Supraveghere EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) după ce mai multe companii au solicitat consiliere privind modul în care pot face față perturbărilor provocate de sancțiuni.
„Acest tip de cooperare (între companii) nu va echivala probabil nici cu o restricționare a concurenței și nici nu va genera creșterea eficienței, care să depășească efectele restricțiilor. Autoritățile UE de reglementare nu vor interveni în mod activ împotriva inițiativelor strict necesare și temporare care au ca obiectiv evitarea perturbărilor severe provocate de impactul războiului și/sau al sancțiunilor pe piața unică”, au anunțat Comisia Europeană, organismele naționale de concurență și Autoritatea de Supraveghere EFTA.
Totuși, instituțiile au avertizat companiile să nu exploateze situația înființând carteluri sau abuzând de poziția lor dominantă pe piață. Companiile care încalcă reglementările antitrust ale UE pot fi amendate cu până la 10% din cifra lor de afaceri globală.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național