UE și-a îmbunătățit estimările privind producția de grâu și porumb grație ploilor din ultima perioadă
Telex » Știri 20 iunie 2019
Ploile care au căzut în mare parte a Uniunii Europene au determinat serviciul de monitorizare agrometeo european (MARS) să îmbunătăţească estimările privind producţia de grâu şi porumb din acest an, în timp ce seceta din Spania a impus MARS să revizuiască în scădere estimările pentru orz la nivelul UE, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres. În ultimul său raport lunar, MARS şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia de grâu moale din 2019 în UE până la 6,10 tone pe hectar, de la 6,05 tone pe hectar luna trecută. Aceasta ar fi cu 8,6% mai mare decât producţia afectată de secetă de anul trecut şi cu 2,7% peste media din ultimii cinci ani. În cazul producţiei de porumb a UE, prognozele MARS au fost îmbunătăţite până la 8,05 tone/hectar de la 7,92 tone/hectar, cu 5,7% peste media din ultimii cinci ani. În schimb, estimările privind producţia de orz a UE au fost revizuite în jos până la 4,92 tone/hectar de la 4,96 tone/hectar luna trecută.
Ploile au fost benefice pentru culturile de cereale din nordul şi partea de nord-centrală a Europei, inclusiv în Germania şi Polonia, ţări care în luna aprilie s-au confruntat cu o perioadă secetoasă, iar precipitaţiile abundente din Europa de sud-est şi Italia au fost şi ele favorabile, susţine MARS. Graţie ploilor din ultimele săptămâni, recolta de cereale a UE ar urma să îşi revină în acest an, după ce anul trecut recolta a fost afectată de seceta severă din nordul Europei.
Estimările privind producţia de rapiţă a UE în 2019 au fost îmbunătăţite uşor până la 3,14 tone/hectar faţă de 3,13 tone/hectar luna trecută. Este vorba despre o producţie cu 8,8% mai mare decât cea de anul trecut, dar cu 3% sub media ultimilor cinci ani, a subliniat MARS. În schimb, pentru sfecla de zahăr, MARS şi-a revizuit în jos estimările până la o producţie de 75,7 tone/hectar, de la 76,5 tone/hectar luna trecută. Chiar şi aşa producţia din acest an ar urma să fie cu 11% mai mare decât cea de anul trecut şi cu 0,5% peste media ultimilor ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice