UE testează capacitatea băncilor de a face față șocurilor geopolitice și războaielor comerciale
Numărul 2, 22-28 ian. 2025 » Roza vânturilor
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunțat că va evalua modul în care băncile europene ar reacționa la o ipotetică creștere a tensiunilor geopolitice și, ulterior, războaielor comerciale, în viitoarele teste de stres, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Cu ocazia lansării celei mai recente runde de teste de stres, care acoperă 64 de bănci, reprezentând trei sferturi din activele bancare din UE și Norvegia, Autoritatea Bancară Europeană a informat că va publica rezultatele în august.
Din cele 64 de bănci, 51 sunt din țări în care sectorul bancar este supervizat de Banca Centrală Europeană. În paralel, BCE va efectua propriile teste de stres pentru băncile care nu sunt incluse în lista EBA.
În cel mai dificil scenariu, testele de stres vor testa reziliența băncilor în cazul în care șocurile geopolitice duc la un declin cumulat de 6,3% al PIB-ului în UE, în perioada 2024 - 2027. În acest scenariu, lanțurile de aprovizionare sunt afectate de tensiunile comerciale, inflația crește, afectând încrederea consumatorilor și nivelul șomajului, a precizat EBA.
Băncile au primit de la EBA toate documentele necesare pentru teste și vor prezenta răspunsurile finale până la sfârșitul lunii iulie, între timp fiind programate termene limită intermediare.
Testele reprezintă un instrument prin care autoritatea bancară de supervizare evaluează necesarul de capital al creditorilor pentru a absorbi potențialele pierderi și pentru a sprijini economia în situații de criză. Rezultatele sunt incluse în procesul de supervizare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc