UE va impune limite mai stricte pentru poluarea aerului din 2030
Telex » Știri 15 octombrie, 10:18
Miniștrii mediului din Uniunea Europeană, reuniți luni la Luxemburg, au aprobat oficial obiective mai stricte privind poluarea aerului aplicabile din 2030, informează dpa, preluată de Agerpres. Circa 300.000 de decese anual în Uniunea Europeană pot fi puse pe seama poluării aerului, care reprezintă „cel mai mare risc de mediu pentru sănătate”, consemnează un comunicat al Consiliului UE. Noile limite se referă la particulele PM10 și PM2.5 (cu diametre sub 10, respectiv 2,5 microni - n. red.), la dioxidul de azot și dioxidul de sulf, despre care se știe că provoacă probleme respiratorii.
Cetățenii europeni vor avea dreptul la compensații în caz că se îmbolnăvesc din cauza nerespectării limitelor, arată comunicatul citat de dpa.
Statele europene pot însă solicita amânarea în anumite condiții a termenului-limită din 2030. Legislațiile naționale pentru implementarea limitelor mai stricte trebuie adoptate în termen de doi ani, iar țările care nu respectă obiectivele pot fi amendate.
Noile valori maxime admise pentru poluarea aerului au la bază acordul la care au ajuns în februarie anul acesta reprezentanții Parlamentului European și ai statelor membre.
Reglementările urmează să ghideze planul de acțiune al Comisiei Europene pentru eliminarea completă a poluanților din aer, apă și sol până în 2050.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial