UE va propune ca băncile să ofere în mod obligatoriu „plăți instant” în euro
Telex » Știri 26 octombrie 2022
Băncile din zona euro ar urma să fie obligate să ofere „plăți instant” în euro, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, conform unui proiect de act normativ al Uniunii Europene consultat de Reuters, relatează Agerpres. UE dorește să modernizeze plățile astfel încât banii să poată fi transferați dintr-un cont în altul în câteva secunde, la orice oră din zi sau din noapte, în comparație cu plățile cu cardul și depozitele directe disponibile în prezent, care pot dura până la câteva zile lucrătoare.
Noile norme fac parte din politica blocului de „încurajare a dezvoltării de soluții de plată competitive la nivel național și paneuropean bazate pe piață”, într-o regiune în care două companii americane, Mastercard și Visa, domină plățile transfrontaliere cu amănuntul.
În zona euro există deja o infrastructură pentru plățile instant (PI), dar adoptarea a fost lentă, doar 11% din transferurile de credit în euro fiind efectuate sub formă de plăți instant la sfârșitul anului trecut, afirmă Comisia Europeană într-un proiect de lege.
„Prestatorii de servicii de plăți (PSP) care furnizează transferuri de credit în euro vor trebui să ofere serviciul de trimitere și primire de plăți instant în euro. Cerința va acoperi 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an”, se arată în proiectul Executivului comunitar consultat de Reuters.
Proiectul de lege finalizat ar urma să fie publicat astăzi, însă statele membre UE și Parlamentul European vor avea ultimul cuvânt, ceea ce înseamnă că este posibil să apară și alte modificări.
Proiectul stabilește un termen obligatoriu pentru ca prestatorii de servicii de plăți să accepte plăți instantanee în euro în zona euro la șase luni de la intrarea în vigoare a noilor norme. Aceștia ar trebui să fie capabili să trimită plăți instant în euro în termen de un an.
Băncile din afara zonei euro vor avea la dispoziție mai mult timp pentru a se conforma noilor norme.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial