UE va propune reducerea obligatorie a consumului de electricitate și o taxă pe profiturile companiilor energetice
Telex » Știri 13 septembrie 2022
Comisia Europeană va propune o țintă obligatorie pentru reducerea consumului de electricitate și o taxă pentru a direcționa profiturile companiilor energetice spre susținerea consumatorilor care se confruntă cu dificultăți, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg, relatează Agerpres. În cursul acestei săptămâni, Executivul comunitar urmează să își prezinte propunerile, care vor avea nevoie însă de aprobarea statelor membre. O reuniune a miniștrilor europeni ai Energiei care a avut loc vinerea trecută a scos în evidență existența unor viziuni diferite în interiorul blocului comunitar și deocamdată nu este clar cât de mult din planul președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, va supraviețui negocierilor.
Potrivit documentului consultat de Bloomberg, Comisia European va propune ca cele 27 de state membre UE să introducă „o contribuție excepțională și temporară” din partea companiilor care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune și rafinare pe baza profiturilor suplimentare taxabile realizate în anul fiscal 2022.
De asemenea, Executivul comunitar va propune două ținte cu privire la reducerea cererii de electricitate: un obiectiv privind reducerea consumului general și un obiectiv obligatoriu privind reducerea cererii în timpul anumitor ore în care se înregistrează un vârf de consum.
Printre propunerile Comisiei se va regăsi și o plafonare a veniturilor excesive generate de acele companii care produc electricitate din alte surse decât gaze naturale, prin intermediul unei limite impuse prețului electricității generat din tehnologii precum regenerabile, lignit sau energie nucleară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național