Un amfiteatru la... înălțime
Numărul 23-24, 16-29 iunie 2020 » Eveniment
Avem, deseori, prilejul să consemnăm fapte și date care reconfirmă inepuizabilele resurse de inventivitate, de talent, de adaptare la imprevizibil și de depășire a dificultăților majore, cum sunt cele provocate de pandemia COVID-19. Dacă, de data aceasta, ne vom focaliza pe un singur exemplu, o facem deoarece îmbină nu numai o diversitate de domenii, de preocupări, ci și o aplecare atentă asupra cerințelor publicului larg.
Cine privește frontal și pe laturi clădirea maiestuoasă a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București (TNB) nu are o reprezentare completă a dimensiunilor și configurației copertinei, ci remarcă, de regulă, armonia formelor, inspirația arhitecturală și calitatea finisajului în materie de construcții. Ei bine, începând de la mijlocul lunii iunie a.c., copertina devine cea mai mare scenă de teatru în aer liber. Este un adevărat eveniment cultural-artistic, semnificativ în împrejurările actuale.
Practic, acolo sus, copertina este un veritabil Amfiteatru – singura scenă din România construită în aer liber, parte componentă, organică, a unui complex teatral, demn de o capitală de țară, scenă prevăzută cu dotări profesioniste moderne și care îndeplinește condițiile de siguranță a spectatorilor și artiștilor pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții de siguranță, conform normelor de prevenire a răspândirii COVID-19. Va fi marcată o primă etapă în demersurile menite să apropie normalul de posibilitățile existente, deoarece din cele 300 de locuri din amfiteatru vor fi folosite doar 60, astfel încât să fie respectate riguros regulile de distanțare fizică impuse de pandemie. Începe, așadar, stagiunea de vară cu spectacole din repertoriul Teatrului Național din București, ceea ce reprezintă o veste foarte bună pentru iubitorii zeiței Thalia.
Firește, simultan cu respectarea altor reguli impuse de prevenirea și combaterea noului coronavirus (precum purtarea obligatorie a măștii, dezinfectarea, termoscanarea), spectatorii vor ține seama de condițiile speciale impuse de specificul pieselor de teatru adaptate la spațiul oferit de o copertină de dimensiunile Amfiteatrului TNB, situat în plin centru al Bucureștiului, cu traficul și fondul sonor bine cunoscute. Sub aspect pur tehnic, avem de-a face cu o performanță din moment ce se asigură condiții fonice și vizuale optime în împrejurările descrise. În același timp, s-au luat în considerare posibilitățile de schimbare a condițiilor meteo, ceea ce poate determina amânarea și, eventual, suspendarea unor spectacole.
Pentru a doua jumătate a lunii iunie sunt programate piesele Frumos e în septembrie la Veneția, ActOrchestra, Vivien Leigh – ultima conferință de presă, After Hours, Matilda și groparii, A fost odată în România, 20 de ani în Siberia, Anonimul venețian, ceea ce atestă preocuparea organizatorilor de a îmbina actul artistic de calitate cu disponibilitatea spectatorului, în timp de vară, de a „consuma” și o doză apreciabilă de divertisment.
Evident, punctul principal de atracție îl constituie prestigioșii actori și regizori, scenografi, susținuți de un personal tehnic de înaltă calificare, cu toții constituind „emblema” inconfundabilă a TNB. Tradiția, potențată de inovație, a constituit, totdeauna, „punctul forte” al celui mai mare și important teatru din țară. Cu siguranță, spectacolele în aer liber despre care am relatat vor păstra nealterat un prestigiu binemeritat și consolidat continuu.
Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice