Card Cadou Edenred - ofera un cadou personalizat la ocazii speciale
„Un bun profesionist oferă sfaturi care ajută la evaluarea oportunităților, la elaborarea planurilor de afaceri, la gestionarea eficientă a capitalului”

„Un bun profesionist oferă sfaturi care ajută la evaluarea oportunităților, la elaborarea planurilor de afaceri, la gestionarea eficientă a capitalului”

Numărul 44, 10-16 nov. 2020  »  Cariere. Drumul spre performanță

Interviu cu Cristina Stroie, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Constanța

Alexandra Rizea: Ce v-a atras spre însușirea și exercitarea profesiei contabile și cum ați parcurs drumul spre rezultatele din prezent?

Cristina Stroie: Succesul în carieră prezintă particularități în cazul fiecăruia dintre noi, de aceea consider că nu putem stabili niște limite în drumul profesional spre succes. În parcursul meu spre rezultatele actuale am investit multă muncă, determinare și, nu în ultimul rând, multă pasiune. Fără entuziasm și pasiune orice obiectiv pe care ți-l propui devine apăsător și greu de atins. Implicarea mea în profesia contabilă a intervenit în perioada în care urmam cursurile liceului cu profil financiar-contabil. Atunci am luat primele contacte cu evidențele contabile ale firmelor. Așa am devenit angajat, cu acordul părinților, la vârsta de aproximativ 16 ani. Pot afirma că, de atunci, m-am dezvoltat în și prin contabilitate. Pregătirea pentru a deveni un bun contabil a inclus un studiu intens, organizare în detaliu și disciplină riguroasă.

Accentul pe care-l puneți pe efort, pe organizare are, desigur, un fundament biografic solid. Ce anume ar fi de evocat în acest sens?

Am urmat, în paralel, cursurile programului de studiu Finanțe și Contabilitate în cadrul Facultății de Științe Economice și cursurile Facultății de Drept și Științe Administrative la Universitatea Ovidius din Constanța. În 2007, am încheiat etapa masteratului în științe economice – audit și contabilitate. Astfel, revin implicit și asupra elementelor care permit definirea profilului profesional al unui contabil. Am în vedere curiozitatea, necesitatea de adaptare la exigențele impuse de evoluția profesiei, care nu mai este în prezent o obligație impusă prin dispoziții legale, ci un instrument esențial cu un puternic caracter multidisciplinar, creativ în esență. Toate acestea m-au determinat să continui activitatea de cercetare în domeniul contabilității, astfel încât, în anul 2017, am devenit doctorandă în cadrul Școlii Doctorale de Contabilitate (din cadrul ASE București). Din perspectiva profesiilor liberale, precizez că, în anul 2006, am devenit practician în insolvență. Am obținut, în 2008, calitatea de expert contabil, în 2012 – pe cea de consultant fiscal, iar în 2016, pe cea de auditor financiar. În același an, am fost aleasă președinte al Filialei Constanța a Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, a doua filială, ca mărime, din cele 35 existente în întreaga țară. Răspunsul meu profesional a fost pe măsura încrederii colegilor de a-mi încredința un mandat plin de provocări și responsabilitate, în ciuda vârstei mele, la acel moment, 35 de ani.

Ce recomandați, în completare, colegilor aflați la început de drum pentru a deveni performanți?                                                                               

Cum se știe, rezultatele se cuantifică prin intermediul indicatorilor de performanță, inclusiv al ratelor de rentabilitate în raport cu obiectivele atinse. În acest context, profesionistul contabil a devenit unul dintre cei mai de încredere consultanți în mediul antreprenorial și își consolidează continuu acest rol în procesul dezvoltării economico-sociale de la nivelul de firmă la cel național, până la cel global. Pentru că este lesne de identificat tendința actuală de a construi modele de predicție, precum și proceduri de eficientizare, ar fi minunat să existe un ghid cu formule sau recomandări pentru a deveni performanți în orice profesie. Trebuie să ținem seama, în legătură cu acest deziderat, de faptul că profesiile liberale sunt complexe, iar raționamentul profesional face diferența de cantitate și calitate între practicieni. De aceea, cred că sunt obligatorii  studiul intens, formarea și pregătirea profesională continuă. Dacă adăugăm, la toate acestea, determinarea, capacitatea de adaptare, atenția la detalii și perfecționarea continuă, consider că performanța vine de la sine, la „pachet” cu împlinirea/recunoașterea profesională și materială în mediul în care activăm.

Pornind tocmai de la aceste considerente și considerații, vă propunem să prezentați modul în care Filiala CECCAR Constanța se implică în conceperea și realizarea programelor de dezvoltare economică și socială a județului, ținând seama de specificul acestei zone sub aspect industrial, agricol și turistic.

Prestigiul și influența de care se bucură CECCAR au drept o componentă de bază rezultatele angajării active în guvernanța publică, în parteneriat cu instituții ale administrației publice centrale și locale, în vederea perfecționării legislației contabile și fiscale conform standardelor internaționale, creșterii calității raportărilor financiare, contracarării criminalității economice, îmbunătățirii climatului în mediul de business și, nu în ultimul rând, consolidării încrederii în activitățile profesioniștilor contabili români, fundamentate pe competențe, onoare, independență și moralitate.

Ce exemple puteți oferi în sensul tematicii subliniate de dvs.?

Între multe altele, mă pot referi la masa rotundă care a avut loc înainte de declanșarea pandemiei, cu reprezentanți ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Constanța, eveniment care a prilejuit desfășurarea unei dezbateri referitoare la prevederile Codului fiscal cu incidență în activitatea mediului de afaceri local, modalitatea de calcul al rezultatului fiscal și modalitatea de calcul și plată pentru impozitul pe veniturile din investiții. Participanții la reuniune au abordat și aspecte întâlnite în diferite zone de activitate, prevederi legislative referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA și dreptul de deducere a taxei. Evident, întâlniri și dezbateri de acest fel, continuate apoi online în condițiile pandemiei, au avut și au o contribuție notabilă la conceperea și aplicarea unor programe specifice și comune de dezvoltare economică și socială în domeniile la care v-ați referit. Aș mai reaminti că, în luna iulie 2020, cu prilejul Zilei Naționale a Contabilului Român, au fost abordate teme de interes major, precum Contabilul, pregătit pentru viitor, ceea ce a evidențiat și lecțiile învățate de profesioniștii contabili în perioda de criză, opiniile specialiștilor în ceea ce privește modul în care am reușit și reușim să transformăm provocările în oportunități.

Vă rugăm să vă referiți și la alte elementele esențiale ale experienței acumulate de dvs. personal și de colegii din filială în condițiile prelungirii pandemiei de COVID-19.

Pentru a putea face față noilor riscuri și provocări, am conștientizat faptul că trebuie să acționăm într-un spirit de adevărată solidaritate, pentru că numai astfel putem diminua impactul riscurilor și fructifica oportunitățile, ceea ce a determinat și o înțelegere mai profundă a schimbărilor care au avut loc în economie, în societate, prioritar în privința interacțiunilor umane. Esențialul constă în capacitatea de a anticipa, de a răspunde și de a ne adapta la schimbări. Impactul pandemiei COVID-19 asupra educației contabile și pentru profesia noastră, în ansamblu, se reflectă și în ramificațiile semnificative ale serviciilor pe care le prestăm, în sensul că prin activitatea noastră ajutăm companiile să ia măsuri eficente de atenuare a riscurilor, de asigurare a condițiilor necesare pentru continuarea activității în condiții de eficiență economică. În perioada crizei actuale, un contabil bine pregătit poate consilia companiile, cu cele mai bune rezultate, și în ceea ce privește o corectă alegere a componentelor pachetelor de asistență guvernamentală emise. Un bun profesionist oferă sfaturi inclusiv de natură comercială, care ajută la evaluarea oportunităților de creștere a afacerii, la elaborarea planurilor și, nu în ultimul rând, la gestionarea eficientă a capitalului.

În spiritul celor relevate până acum, care este viziunea dvs. despre evoluția profesiei contabile din perspectiva transformărilor determinate de provocările specifice erei digitale?

Este o întrebare la care răspunsul nu se poate limita la câteva fraze. Voi încerca, însă, să sintetizez prin sublinierea faptului că evoluția tehnologiei a determinat, între altele, folosirea unui nou limbaj al generației actuale a profesioniștilor contabili. Progresele erei digitale au creat niveluri de noi oportunități pentru un profesionist contabil. Pe lângă simplificarea activității curente, progresele erei digitale au condus la o interpretare și o analiză a datelor într-un mod mai rapid și mai eficient, făcând astfel, din profesionistul contabil, cel mai de încredere consilier de afaceri al unui manager. Pentru a putea implementa în contabilitate provocările erei digitale s-a dovedit că nu este suficient să avem cunoștințele de specialitate și capacitatea de a pune în practică principiile meseriei noastre, de a interpreta corect legislația, ci trebuie să deținem competențe solide în tehnologia informației și să ne adaptăm rapid la schimbările din economie și din întreaga societate în condițiile noii revoluții tehnologice. Din punctul de vedere al economisirii banilor, putem spune că activitatea contabilă a fost influențată pozitiv de progresele tehnologice, că serviciile online au redus costurile cu forța de muncă și infrastructura. Și, revenind la întrebarea anterioară referitoare la pandemia COVID-19: cum am fi putut exercita activitatea contabilă în această perioadă fără Internet? Răspunsul este univoc: utilizarea rețelelor digitale este vitală în relațiile cu clienții și colaboratorii unui profesionist contabil.




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.