Un festival de arhitectură subordonat calității vieții de zi cu zi
Numărul 9, 8-14 mar. 2023 » Eveniment
Dintre premierele care au loc în cele mai diverse zone ale creativității se detașează, prin îmbinarea artei cu cerințele unui trai mai bun, în consonanță cu cerințele omului contemporan, prima ediție a Festivalului de Arhitectură de la Iași, al cărui final este programat să se desfășoare în perioada 19-28 mai 2023.
Ne referim la acest eveniment cu anticipație, deoarece pregătirile sunt în toi, iar obiectivele pe care și le propune prezintă un interes cotidian, întrucât dă expresie preocupărilor permanente îndreptate spre ridicarea calității vieții, nu numai în „Dulcele târg al Ieșilor”, ci și la dimensiunile întregii țări. De altfel, festivalul este o parte componentă a Programului Național Romanian Creative Week.
În centrul manifestărilor se va afla prezentarea rezultatelor unui concurs cu o largă participare a studenților și absolvenților din domeniile arhitecturii, artei și designului.
Obiectivele participanților vizează realizarea, în special, a unor edificii amplasate în armonie cu monumente istorice remarcabile și cu clădirile care prezintă o valoare arhitecturală deosebită, în special din municipiul Iași.
Pe parcursul primei ediții a festivalului vor fi amenajate șase spații în care vor fi montate instalațiile a șase proiecte desemnate drept câștigătoare. Conform programului, concurenții urmează să trimită proiectele până la 19 aprilie, proiecte însoțite de o prezentare grafică și scrisă a instalației arhitecturale, precum și o descriere a conceptului și detaliilor de construcție. După evaluările juriului, format din experți, din reprezentanți ai instituțiilor partenere, vor fi anunțați câștigătorii.
Operele lor vor putea fi admirate de public pe toată durata festivalului. Se apreciază că aceste opere vor scoate în evidență modalități practice de promovare a unui sistem integrat al calității construcțiilor și a imaginii arhitecturale, astfel încât să fie încurajate schimburile de idei, elaborările teoretice și soluțiile aplicative în domeniile abordate. Totodată, se dorește cultivarea respectului față de moștenirea culturală și artistică a poporului nostru, prin stabilirea unor criterii de apreciere estetică și axiologică subordonate cultivării sensibilității, fanteziei și imaginației.
Publicul va avea ocazia să intre în contact cu un patrimoniu arhitectural bogat, fiind oferite modele de incontestabilă valoare, integrate organic în peisajul urban.
Organizatorii și-au exprimat convingerea că fiecare instalație creată de echipe mixte de studenți arhitecți, artiști plastici va fi o expresie a spiritului creator al tinerei generații.
Așa cum mai relevam, festivalul se desfășoară sub egida Romanian Creative Week, manifestare organizată de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FPIC), singura structură patronală reprezentativă la nivel național în acest domeniu.
Așa cum se prefigurează în prezent, festivalul de la Iași va constitui un pas înainte în eforturile menite să dezvolte un cadru arhitectural urban generos, adaptat nevoilor generațiilor actuale și viitoare, care să îmbine, în mod armonios, utilul cu petrecerea plăcută și instructivă a timpului liber.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național