Un „laborator” smart city în grădina Casei Universitarilor
Numărul 38, 28 sep. - 4 oct. 2022 » Eveniment
În ultima vreme asistăm la o semnificativă diversificare a activităților cultural-artistice, ca efect al unui proces complex de luare în considerare a cerințelor publicului larg, sensibil la tot ceea ce reprezintă noutate, factor de progres material și spiritual. În aceste circumstanțe, este imposibilă măcar menționarea telegrafică, în această rubrică, fie și numai a principalelor evenimente care au avut loc sau care sunt programate pentru zilele următoare în zeci și zeci de localități ale țării, toate interesante, atractive din foarte multe unghiuri de vedere. De aceea ne vom concentra atenția asupra unui singur exemplu, dar care concentrează, prin obiectivele propuse, ceea ce este caracteristic ansamblului de preocupări pe care actualitatea nemijlocită le scoate în evidență.
Bucureștenii (și nu numai ei) au toate motivele să considere zona din jurul parcurilor Icoanei și Ioanid drept emblematică pentru îmbinarea organică a tradițiilor cu modernitatea, în primul rând, în materie de urbanism. În mijlocul acestui spațiu se află, pe Strada Dionisie Lupu nr. 46, Casa Universitarilor, un monument istorico-arhitectural de primă importanță, construit încă de pe vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Edificiul s-a ridicat într-o veritabilă grădină cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, ce se întinde dincolo de străzile învecinate, constituind o oază verde în centrul urban în care numeroase clădiri de toate tipurile și de toate dimensiunile s-au construit fără să se respecte regulile elementare de urbanism. Tocmai acest spațiu a fost ales, în cel mai inspirat mod, pentru organizarea și desfășurarea unui festival destinat dezvoltării urbane.
Ideea principală a inițiatorilor evenimentului constă în explorarea și exploatarea posibilităților de valorificare multifuncțională a diferitelor spații din Capitală. Dimensiunile și amplasarea grădinii Casei Universitarilor, cu vechile ei sere de flori, creează un cadru cum nu se poate mai potrivit pentru desfășurarea de manifestări științifice și cultural-artistice. Astfel, festivalul programat pentru perioada 29 septembrie – 3 octombrie va reuni arhitecți, artiști, biologi, matematicieni, care vor propune proiecte de amenajare a grădinii în formule estetice și, în același timp, funcționale mai ales sub aspect cultural-artistic. În mod experimental, ca într-un veritabil ԩlaborator”, se vor derula, în acest spațiu, concerte, spectacole coregrafice, proiecții de filme, se vor amenaja expoziții de arte vizuale și documentare, vor avea loc dezbateri. Clădirea Casei Universitarilor, amplasată la intrarea în grădină, va oferi, la rândul ei, un cadru optim pentru diverse manifestări, mai ales cu caracter științific. Deoarece, probabil, numărul de doritori de a participa la acest eveniment va fi mare, organizatorii solicită înscrieri din timp astfel încât tot ceea ce este programat să se desfășoare în cele mai bune condiții.
Bineînțeles, n-am epuizat toate punctele din program, însă, chiar din informațiile prezentate, rezultă că avem de-a face cu un eveniment deosebit care – așa cum mai remarcam – reflectă preocupările pentru diversificarea modalităților de satisfacere a cerințelor publicului, a acelui public interesat să-și petreacă cât mai plăcut și mai util timpul liber.
(Sursa foto: ro.wikipedia.org)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile