Un nou proiect-pilot lansat de UE în valoare de 50 milioane euro pentru dezvoltarea competențelor și a educației în întreaga Europă
Telex » Știri 23 aprilie 2020
Fondul European de Investiții (FEI) și Comisia Europeană (CE) lansează o nouă facilitate-pilot de garantare în scopul ameliorării accesului la finanțare pentru persoanele și organizațiile care doresc să investească în competențe și în educație, a anunţat Executivul comunitar, într-un comunicat. Facilitatea-pilot, în valoare de 50 milioane euro, va sprijini finanțări pentru studenți și cursanți, pentru întreprinderile care investesc în perfecționarea angajaților lor și pentru organizațiile care furnizează servicii de formare și educație. „Facilitatea-pilot de garantare pentru competențe și educație (Facilitatea-pilot C&E) este o nouă inițiativă de finanțare a datoriilor dedicată stimulării investițiilor în educație, în formare și în dobândirea de competențe – ca parte a soluției pentru a atrage mai multe persoane către ocuparea locurilor de muncă și pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale economiei europene. Inițiativa este relevantă în special în contextul economic dificil cu care se confruntă în prezent cetățenii și întreprinderile din Europa din cauza pandemiei de coronavirus. Facilitatea va sprijini întreprinderile și studenții în timpul crizei și ulterior, pentru a se asigura că Europa poate să se dezvolte și să rămână la cârma evoluțiilor tehnologice mondiale, că economia europeană bazată pe cunoaștere își continuă progresul și că redresarea sa economică este accelerată”, se menţionează în comunicat.
Într-o primă fază, Facilitatea-pilot C&E va asigura un fond UE de garantare de până la 50 de milioane EUR, sprijinit de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), prin care se va declanșa finanțarea datoriilor pentru proiectele în materie de competențe și de educație din Europa, în scopul mobilizării unor finanțări totale în valoare de peste 200 de milioane EUR. Instituțiile de finanțare interesate sau furnizorii de educație și de formare interesați pot solicita să devină intermediari financiari și să participe la program răspunzând la Cererea deschisă de exprimare a interesului publicată de FEI. Selectarea intermediarilor financiari este gestionată de FEI.
FEI va furniza gratuit o garanție limitată de primă pierdere (sau contragaranție) intermediarilor financiari selectați care creează noi portofolii de finanțare a datoriilor pentru studenți și pentru întreprinderi. Studenții și întreprinderile eligibile vor putea avea acces la diferite tipuri de finanțare (de exemplu, împrumuturi, plăți reportate, împrumuturi legate de venituri etc.) prin intermediari financiari dedicați, cum ar fi instituții financiare, universități și centre de formare profesională, garantate de UE. În ultimă instanță, datorită garanției, beneficiarii finali vor putea accesa fonduri mai ușor și în condiții mai bune.
Inițiativa va fi introdusă în 2020, cu obiectivul de a deveni un instrument financiar european de bază după 2020, inclus în următorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027). De asemenea, Platforma europeană de consiliere în materie de investiții va asigura sprijin pentru consolidarea capacităților, în scopul promovării facilității-pilot.
Facilitatea-pilot C&E are ca scop sprijinirea următorilor beneficiari finali:
● Persoane fizice (studenți și cursanți) care doresc să își continue studiile și să își îmbunătățească competențele prin studii universitare, formare profesională, învățare pe tot parcursul vieții și alte forme de educație, inclusiv prin mijloace digitale. Facilitatea-pilot C&E va sprijini, de asemenea, mobilitatea studenților și a cursanților care urmează programe educaționale într-un alt stat membru decât cel în care își au reședința.
● Întreprinderi europene care facilitează și contribuie la eforturile de transformare a competențelor prin investiții în îmbunătățirea setului de competențe și a utilizării competențelor forței lor de muncă Aceasta contribuie la creșterea competitivității și a productivității întreprinderii respective, menținând totodată locurile de muncă.
● Organizații europene care își desfășoară activitatea în domeniul dezvoltării competențelor, al formării și al educației sau care dezvoltă proiecte în domeniul educației. Obiectivul lor este de a îmbunătăți în mod semnificativ ecosistemul furnizării de servicii de educație, formare și competențe, inclusiv prin mijloace digitale. Creșele, grădinițele, furnizorii de servicii de educație timpurie și organizații similare fac parte din această categorie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial