Un nou raport al OCDE pentru România: Soluționarea eficientă a litigiilor – Raportul de evaluare inter pares a Procedurii de acord reciproc (MAP)
Numărul 6, 19-25 febr. 2019 » Direct de la sursă
Cadrul general de implementare a BEPS: Acțiunea 14
Integrarea economiilor și a piețelor naționale a crescut substanțial în ultima perioadă, ceea ce a impus modificări ale reglementărilor fiscale internaționale proiectate în urmă cu un secol. Deficiențele din normele actuale dau posibilitatea deteriorării bazei de impozitare și mutării profiturilor, impunând factorilor politici de decizie modificarea sistemului fiscal actual pentru a restabili încrederea în acesta și pentru a se asigura că profiturile sunt impozitate în locul unde companiile își desfășoară activitatea și unde valoarea este creată.
În conformitatea cu BEPS Acțiunea 14 – Mecanisme de soluționare a litigiilor, statele s-au angajat să pună în aplicare un standard minim pentru a consolida eficacitatea procedurii de acord reciproc (MAP). Acordurile MAP sunt incluse în Articolul 25 din Modelul de Convenție fiscală și solicită statelor să depună eforturi pentru soluționarea litigiilor legate de interpretarea și aplicarea tratatelor fiscale. Standardul minim de Acțiune 14 a fost transpus în termeni de referință specifici și în metodologia pentru procesul de evaluare inter pares și monitorizare. Standardul minim este completat de un set de bune practici.
Procesul de evaluare inter pares se desfășoară în două etape: prima evaluează statele în raport cu termenii de referință ai standardului minim stabilit de comun acord, urmând ca în cea de-a doua etapă să se concentreze pe monitorizarea evaluării recomandărilor care rezultă din raportul de evaluare inter pares a jurisdicțiilor din prima etapă. Acest raport reflectă rezultatul evaluării inter pares din prima etapă a implementării Standardului Minim de Acțiune 14 de către România. De asemenea, raportul prezintă evoluțiile recente referitoare la aplicarea tratatelor fiscale din România și oferă o serie de recomandări.
Pentru a vizualiza raportul, accesați site-ul OECD.
(Sursă foto: oecd-ilibrary.org)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane