Un nou vin românesc este protejat în UE: Însurăței primește denumire de origine protejată
Numărul 45, 20-26 nov. 2018 » Roza vânturilor
Comisia Europeană (CE) a anunțat că a aprobat cererea de înregistrare a vinului românesc Însurăței în Registrul denumirilor de origine protejată (DOP). Vinul este produs în podgoria ecologică Însurăței, din județul Brăila, și poate fi comercializat și ca vin organic.
„Vinurile produse sub denumirea «Însurăței» pot fi albe, roșii sau rosé. Strugurii trebuie cultivați numai din această regiune din sud-estul României, unde este produs și vinul. Podgoria «Însurăței», situată în regiunea Bărăganului, datează din vechime, iar în prezent, după mai multe investiții cu fonduri europene, a devenit o importantă podgorie ecologică. Utilizarea unor tehnici agricole specifice care respectă mediul contribuie la menținerea echilibrului faunei și florei din regiune. Astfel, acest produs poate fi comercializat și ca vin organic în conformitate cu normele europene în vigoare”, se precizează într-un comunicat al Executivului de la Bruxelles.
Produsele cu certificarea DOP sunt cele care au cea mai puternică legătură cu regiunea din care provin. Alte certificări mai sunt indicație geografică protejată (IGP) sau indicație georgrafică (IG).
Acest nou nume va alătura celor 38 din vinuri românești certificate cu DOP. Astfel, numărul vinurilor românești protejate la nivelul UE (DOP, IGP, IG) va ajunge la 52.
În Uniunea Europeană peste 1750 de vinuri sunt deja protejate, lista lor fiind disponibilă în baza de date e-bacchus. Cele mai multe vinuri DOP din UE aparțin Franței, respectiv 380. (Al.R.)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale