Un oficial al BCE avertizează că o creștere abruptă a dobânzilor ar putea pune în pericol revenirea economiei
Numărul 8, 2-8 mar. 2021 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) urmărește cu atenție evoluțiile de pe piețele financiare, pentru că o creștere abruptă a dobânzilor reale ar putea pune în pericol revenirea economiei, a declarat Isabel Schnabel, membru în boardul executiv al BCE, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „În viitor, sprijinul fiscal și monetar va rămâne crucial și nu trebuie retras prematur. Ne vom asigura că nu există o înăsprire nemotivată a condițiilor de finanțare. O majorare prea abruptă a dobânzilor reale, pe fondul îmbunătățirii perspectivelor economiei mondiale, ar putea pune în pericol revenirea economiei. De acea, monitorizăm cu atenție evoluțiile de pe piețele financiare”, a declarat Isabel Schnabel într-un interviu pentru agenția de presă LETA din Letonia.
Schnabel a mai spus că vede „semnale încurajatoare” de revenire, în condițiile în care vaccinarea face progrese, iar economia mondială își revine mai rapid decât anticipa BCE. Chiar dacă cifrele privind evoluția Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an este posibil să fie mai mici decât se preconiza, din cauza prelungirii carantinei, pe ansamblul acestui an creșterea economică în zona euro va fi una „comparabilă” cu estimarea din decembrie e BCE, privind un avans de 3,9%, a apreciat Isabel Schnabel.
Declarațiile lui Isabel Schnabel vin la câteva zile după ce președintele BCE, Christine Lagarde a spus că oficialii „urmăresc cu atenție” evoluția randamentelor nominale la obligațiuni.
După ce au injectat mii de miliarde de dolari pe piețele globale pentru a combate criza coronavirusului, oficialii băncilor centrale din marile economii caută acum modalități de a împiedica o creștere mult prea rapidă a randamentelor care ar putea afecta economiile lor.
Banca Centrală din Coreea de Sud a avertizat că va interveni pe piață dacă costul împrumuturilor va exploda. Banca Centrală a Australiei a fost obligată să reia achizițiile de obligațiuni pentru a putea menține randamentele în intervalul pe care îl vizează iar Banca Centrală din Noua Zeelandă a promis o perioadă prelungită de stimulente, chiar dacă perspectivele economice s-au îmbunătățit.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice