Un oficial al FMI respinge temerile privind majorarea ratei inflației în urma creșterii salariilor
Telex » Știri 27 mai 2022
Gita Gopinath, prim-adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internațional, a respins temerile că o creștere a salariilor, pentru a-i ajuta pe angajați să facă față sporirii costului vieții, va duce la majorarea artei inflației, informează publicația Irish Times, preluată de Agerpres. Numărul doi din FMI a explicat, în timpul discuțiilor la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, că este posibil ca salariile să crească fără a duce la o inflație mai ridicată, în schimb vor scădea profiturile companiilor.
În ultimele luni, câțiva guvernatori ai băncilor centrale au avertizat asupra pericolul majorării semnificative a salariilor în contextul creșterii prețurilor de consum, în urma pandemiei și a războiului din Ucraina.
Economia globală „nu a ieșit încă complet din criză”, a avertizat Gopinath, deoarece lumea continuă să se confrunte „cu efecte negative în urma sporirii costului vieții, după ce prețurile materiilor prime, inclusiv alimentele și combustibili, sunt în creștere”.
„Economiile dezvoltate, pe baza estimărilor noastre, vor reveni în 2024 la nivelul de dinaintea pandemiei. Dar economiile emergente și în curs de dezvoltare vor fi cu aproximativ 5% sub nivelul de dinaintea pandemiei. Acest decalaj este într-adevăr îngrijorător”, a declarat oficialul FMI.
Și directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a afirmat săptămâna trecută că devine din ce în ce mai dificil pentru băncile centrale să reducă inflația, fără a provoca recesiuni, din cauza presiunilor sporite asupra prețurilor la alimente și energie, în urma războiului din Ucraina și a restricțiilor dure din China. „Cred că trebuie să devenim mai obișnuiți cu inflația, ar putea să nu fie ultimul șoc”, a avertizat Georgieva, adăugând că nu mai vede inflația ca „tranzitorie”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane