Un oraș din Cehia își lansează propria monedă pentru a stimula recuperarea post-COVID
Numărul 19, 19-25 mai 2021 » Roza vânturilor
Un oraș din Cehia a lansat un sistem prin care locuitorii primesc bani pentru a-i cheltui în magazine și cafenele, grav afectate de restricțiile COVID-19, sub formă de vouchere digitale prezentate ca monedă locală specială, relatează Reuters, preluată de Mediafax. Astfel, circa 2.000 de locuitori din Kyjov primesc fiecare „corrents” în valoare de 400 de coroane (19 dolari), un nume care combină cuvintele „coronavirus” și „monedă”, pentru a-i cheltui la 40 de firme, inclusiv magazine de încălțăminte, o farmacie și un fast-food.
Atunci când fac o achiziție în cadrul schemei, participanții plătesc jumătate din aceasta cu corrents și cealaltă jumătate cu banii lor.
„Este bine să îi sprijinim pe oameni să vină să cumpere un burger și să ne susțină și pe noi”, a spus Verka Vaskova, care lucrează la un punct de vânzare fast-food lângă piața principală din Kyjov. „Oamenii sunt interesați”, a spus ea.
Republica Cehă, care are o populație de 10,7 milioane de locuitori, a fost puternic afectată de pandemie. Restricțiile țineau majoritatea magazinelor neesențiale închise de la sfârșitul lunii decembrie până săptămâna trecută.
Schema Kyjov este finanțată cu 800.000 de coroane (38.000 de dolari) de către o persoană privată care dorește să rămână anonimă și administrată de Pepe Rafaj, care a venit cu ideea. Rafaj se referă la corrents ca „bani cu drona”, o modalitate de a-i compara cu mult discutatul concept de „bani din elicopter” - sumele acordate direct cetățenilor ca o formă de sprijin. „Am vrut să-mi dau seama cum să iau bani din elicopter și să-i schimb în bani cu drona, care vor fi cheltuiți eficient pentru creșterea cererii și ofertei”, a spus el.
Consumatorii se înregistrează online pentru un cont de correntsi. Atunci când fac o achiziție, tot ce trebuie să facă este fie să ofere companiei numărul actului de identitate, fie să utilizeze un cod livrat printr-un mesaj text. Compania trimite apoi un mesaj text către sistem, care transferă automat suma din contul clientului în contul propriu. Compania transformă apoi corrents în coroane, de obicei a doua zi.
Banca centrală a țării clasifică schema Kyjov ca un sistem local de vouchere electronice și, prin urmare, nu este o chestiune care să îngrijoreze autoritatea monetară. „În acest moment, pentru un scop atât de extraordinar, poate fi un instrument adecvat”, a declarat guvernatorul Jiri Rusnok pentru Reuters.
Primarul orașului Kyjov, Franisek Lukl, a declarat că speră că schema va putea fi extinsă și în alte părți ale Republicii Cehe, folosind probabil bani din fondurile de recuperare post-pandemică ale Uniunii Europene.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial