Un produs inovator dedicat securității cibernetice a IMM-urilor va fi lansat la cea de-a X-a ediție a conferinței Cluj Innovation Days
Telex » Știri 13 octombrie 2022
Cluj-Napoca se transformă pentru zece zile în capitala tehnologiilor inovatoare, la cea de-a X-a ediție a Cluj Innovation Days, evenimentul fanion al asociației Cluj IT Cluster. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, conferința are loc între 17 și 27 octombrie, fiind un moment aniversar pentru întregul ecosistem al celei mai titrate și longevive asociații de profil din țara noastră.
Organizatorii și-au propus, pentru cele zece zile, nu doar să sărbătorească parcursul celor zece ani de existență ai Cluj IT Cluster, ci și să evidențieze creșterea și provocările industriei IT românești, punând totodată bazele pentru viitorii zece ani de dezvoltare durabilă a celui mai dinamic domeniu economic românesc.
Sub motto-ul The Power of 1 | 0, care subliniază importanța tehnologiilor digitale ca bază a tuturor marilor inovații ce duc lumea înainte, Cluj Innovation Days se va bucura de prezența unor personalități reprezentative din țară și străinătate, factori de decizie și experți în domeniu. În cadrul evenimentului va fi lansat Geiger, un produs inovator dedicat securității cibernetice a întreprinderilor mici, atât cele din zona IT, cât și non-IT.
„Cluj Innovation Days va prilejui și lansarea Geiger, un proiect internațional Orizont 2020 care pune la dispoziția întreprinderilor mici din toate domeniile de activitate, care nu au neapărat cunoștințe de tehnologie, un set de instrumente ușor de folosit și accesibile care să le sprijine în abordarea riscurilor cibernetice. Odată cu noua aplicație lansată, orice IMM poate începe să își îmbunătățească securitatea cibernetică”, se menționează în comunicat.
„Securitatea cibernetică nu este simplă, dar măsurile simple pot face toată diferența - odată ce știi că acestea sunt măsurile pe care trebuie să le iei! Geiger ajută întreprinderile mici să își înțeleagă riscurile și să aleagă cele mai bune instrumente și acțiuni pentru a rămâne protejate. Conștientizarea și responsabilizarea tuturor celor implicați în mica afacere sunt esențiale, iar acest lucru este ceea ce oferă Geiger”, spune Samuel Fricker, profesor la FHNW, Elveția, și coordonator al proiectului Geiger.
Aplicația Geiger le va permite utilizatorilor să își evalueze cu ușurință nivelul de securitate cibernetică, să cunoască cele mai mari amenințări, să selecteze instrumente și acțiuni optime, dar și să se conecteze cu experți (Security Defenders) care îi vor sprijini în efortul către o securitate cibernetică robustă.
„Microîntreprinderile și întreprinderile mici constituie aproape 99% din totalul întreprinderilor europene. Cu toate acestea, ele reprezintă un grup neglijat atunci când vine vorba de securitatea cibernetică - majoritatea soluțiilor oferite sunt concepute pentru companiile care dispun de expertiză internă în domeniul securității cibernetice sau de resurse pentru a investi în aceasta. În aceste vremuri de război hibrid și de creștere a numărului de atacuri cibernetice, este esențial pentru economia europeană ca fiecare întreprindere să fie protejată. Securitatea cibernetică este una dintre prioritățile puternice de pe agenda UE și a statelor membre, dar aducerea ei la îndemâna tuturor este o provocare enormă. Geiger este dezvoltat în acest sens, pentru a fi accesibil oricui, indiferent de nivelul său de competență - pentru a invita la bord chiar și cele mai mici și mai puțin calificate întreprinderi din domeniul IT”, a afirmat Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster.
Versiunea beta a Geiger este disponibilă pentru Android și în curând va fi și pentru Windows și iOS. Aplicația poate fi descărcată gratuit de pe www.cyber-geiger.eu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice