Un puternic stimulent pentru adaptarea profesiei la cerințele timpului nostru
Numărul 28, 11-17 octombrie 2016 » Lucrările Congresului al XXI-lea al Profesiei Contabile din România
Interviu cu Nicolae Băjan, președintele Filialei CECCAR Brașov
Teodor Brateș: S-a vorbit la Congres despre valoarea adăugată pe care profesia contabilă o aduce nu numai prin funcțiile ei tradiționale, ci mai ales prin promovarea tehnologiilor de vârf. Cum apreciați contribuția adusă de participanții la dezbateri în sensul amintit?
Nicolae Băjan: O apreciez la superlativ întrucât ne-a oferit deschiderea necesară pentru a înțelege mai profund modalitățile prin care tehnologia informației potențează inovarea într-un domeniu specific dedicat serviciilor, cum este cel contabil. Aceasta nu mai este o opțiune, ci o necesitate pentru un business performant și pentru afirmarea și mai pregnantă a profesiei contabile. A rezultat limpede din dezbateri că în scopul asigurării eficienței activității contabile, al îmbunătățirii calității serviciilor noastre se impune să devenim într-o măsură și mai mare beneficiarii tuturor avantajelor pe care le oferă IT: acuratețe, securitate, capacitatea de a lucra cu volume mari de date, de a le procesa și de a le interpreta în spiritul exigențelor la care, de asemenea, s-au referit participanții la dezbateri.
Dacă ar fi să concretizați această apreciere de ansamblu, pe ce ați pune accentul?
Înainte de toate, doresc să subliniez actualitatea temei. Când spun actualitate mă refer la imperativele zilei de azi, dar din perspectiva celei de mâine. În condițiile trecerii la tehnologia digitală are loc un proces de mutație profundă în exercitarea profesiei noastre și, așa cum ați remarcat dvs., este vorba în primul rând de a ne orienta către servicii de valoare adăugată necesare antreprenorului, în special servicii de consiliere, servicii de consultanță.
La Congres s-a vorbit aplicat despre servicii integrate, despre raportarea integrată...
... Este normal, deoarece clienții noștri, pornind tocmai de la realitățile erei digitale, ne solicită un asemenea mod de adaptare la realități. Noi urmărim să fim confidenți ai antreprenorilor. Începând de la etapa de culegere și de sintetizare a informațiilor, continuând cu raportarea lor și, bineînțeles, exercitându-ne competent și integru rolul cel mai important, acela de consilieri. Rolul contabilului este de a stabili un echilibru între interesele mediului de afaceri și ale reglementatorilor, în contextul în care acestea nu sunt totdeauna convergente. Armonizarea pozițiilor este posibilă tocmai prin punerea în valoare a calităților profesiei contabile.
O altă temă abordată la Congres a fost aceea a provocărilor și riscurilor specifice erei digitale. Cum vedeți dvs. răspunsul la provocări și oportunități?
Pe bună dreptate s-a subliniat la Congres că oricât de multe din operațiunile repetitive pe care le implică activitatea contabilului vor fi preluate de computere și roboți raționamentul profesional va fi de neînlocuit. Deci aceasta este esența temei referitoare la inteligența artificială, iar concluziile se desprind de la sine.
Ar fi interesant de consemnat și opinia dvs. în legătură cu participanții la Congres.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice