Un reper obligatoriu: progresele tehnologice
Numărul 18-19, 2-15 august 2016 » În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile
Așa cum am mai informat în publicația noastră, tematica apropiatului Congres al Profesiei Contabile din țara noastră impune luarea în considerare a tot ceea ce este nou și avansat în domeniul IT. În acest sens se detașează constatarea potrivit căreia tehnologia Wi-Fi, care nu are o vechime mai mare de 20 de ani, este deja depășită. Viitorul aparține inovației Li-Fi, de 100 de ori mai rapidă, care va transmite semnalul de Internet prin intermediul unor fascicule de lumină, relatează site-ul sciencealert.com.
Dezvoltată încă din 2011 de un grup de cercetători condus de profesorul Harald Haas, de la Universitatea din Edinburgh (Scoția), tehnologia Li-Fi se folosește de fasciculele de lumină pentru a transmite date. Luminile LED transmit mesaje printr-un cod binar, oferind în laborator viteze de circa 224 GB per secundă, compatibile cu transmiterea a 18 filme de câte 1,5 GB per secundă, ceea ce are potențialul de a revoluționa Internetul.
După testele efectuate în laboratoarele din Tallinn ale companiei Velmenni, specialiștii au implementat tehnologia în birouri, dar și în medii industriale din Estonia, raportând că au ajuns la o viteză de transmitere a datelor de 1 GB per secundă, respectiv de 100 de ori mai repede decât obișnuitul Wi-Fi.
Potrivit sciencealert.com, singurul inconvenient pe care îl are noua tehnologie în fața Wi-Fi-ului, al cărui semnal pătrunde pereții unei clădiri, este că Li-Fi nu face acest lucru. Dar tehnologia se poate dezvolta și, dat fiind modul în care evoluează lucrurile, nu este exclus ca acest impediment să fie rezolvat destul de rapid.
Comisia de Comunicații din SUA a avertizat, recent, că am putea rămâne fără spectru de unde radio pentru Wi-Fi în următorii cinci ani, acesta fiind extrem de aglomerat. În aceste condiții, dezvoltarea unei noi soluții de transmisii de date este absolut esențială.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial