Un tramvai circulă prin „tunelul timpului” bucureștean
Numărul 29-30, 27 iul.-9 aug. 2022 » Eveniment
Numeroase informații de strictă actualitate au darul să confirme și să reconfirme vocația creativă a multor instituții de artă și cultură, în jocul liber al cererii și ofertei, din cele mai diverse localități ale țării. Ca de obicei, „tonul” îl dă Capitala. În același timp, inițiative din alte zone sunt preluate de instituții bucureștene. O veritabilă sinteză a ambelor tendințe oferă ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
Am mai avut prilejul să consemnăm evenimente inspirate de experiențe din alte centre de cultură, precum și inițiative proprii bucureștene însușite la scară națională. Una dintre cele mai fertile acțiuni o constituie înființarea și funcționarea „Burselor de idei”, intitulate „Bucureștii Re:imaginat”. Este vorba despre acțiuni care, sub cele mai diferite forme, se desfășoară, practic, în întreaga țară în vederea mai bunei cunoașteri a prezentului și a perspectivelor sutelor și sutelor de localități situate în toate județele României.
Cea mai recentă inițiativă a ARCUB, bazată tocmai pe achizițiile „Bursei ideilor”, privește „Tramvaiul Bookurești”.
S-au programat, astfel, călătorii urban-poetice prin care se reimaginează tramvaiul clasic pe un traseu suficient de acoperitor al Capitalei interbelice și imediat postbelice. Pe traseul Depoul Dudești – Bulevardul Banu Manta și retur pe actuala linie nr. 1, începând cu 23 iulie, un tramvai de epocă străbate, în fiecare sâmbătă (până la 20 august), între orele 19.00 și 21.00, bulevarde cu o mare încărcătură emoțională.
Pe acest traseu, ghizi cu înaltă calificare, specializați în istorie și urbanism, „povestesc” călătorilor despre Bucureștiul de altădată, fixând repere ale vieții politice, economice și sociale, evocate fie de edificii-monument, rămase de pe timpuri, fie de coordonatele altora, care au dispărut făcând loc noilor construcții.
Potrivit propunerilor primite prin „Bursa ideilor” în programul „Tramvaiul Bookurești” s-au inclus lungi conversații despre poezie și poeți, mai ales în legătură cu istoria Capitalei, precum și momente muzicale. Vor susține scurte concerte de muzică clasică, de jazz, îndeosebi în repertoriul reprezentativ din perioada interbelică, interpreți de marcă.
Prin modul în care este conceput, „Tramvaiul Bookurești” oferă o posibilitate în plus tuturor celor interesați, nu numai „nostalgici”, ci și tineri, iubitori ai istoriei și artei, de a petrece timpul liber instructiv și plăcut. Este exact orientarea de bază a ARCUB care – și în aceste zile – este gazda unor manifestări cultural-artistice care răspund cerințelor publicului larg, de la expoziția Art Safari până la concertele în aer liber, de la proiecții cinematografice până la spectacole stradale de toate genurile. Prin urmare, avem ce și de unde alege.
(Sursa foto: arcub.ro)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național