Un turneu de succes al muzicii fără frontiere
Numărul 45, 16-22 nov. 2022 » Eveniment
Începând cu a doua săptămână a acestei luni și până la finalul lui noiembrie, cronica vieții cultural-artistice înscrie un eveniment deosebit: Festivalul Internațional ProPatria revine în actualitate cu un program inedit. Organizatorii români din diaspora, cu susținerea instituțiilor diplomatice din patru țări europene (Italia, Marea Britanie, Franța, Austria), au alcătuit un repertoriu muzical care îmbină creațiile naționale cu cele universale. Participanții, interpreți de marcă din România și din străinătate, prezintă un repertoriu de mare valoare artistică. De aici, denumirea acestei manifestări Muzica fără frontiere.
Festivalul a debutat la Roma cu un concert extraordinar de jazz. Tot în capitala Italiei s-a desfășurat Gala Premiilor de Excelență, la care interpreții, fără excepție, au fost câștigători ai unor concursuri internaționale, organizate de țara noastră.
Etapa următoare a inclus Bucureștiul, în ambianța romantică a Sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Artiști instrumentiști de excepție au fost primiți cu căldură de un public avizat, lucrările simfonice nemuritoare trecând testele de virtuozitate și de talent într-o atmosferă electrizantă.
Etapa următoare va fi Londra. Aici este programat un concert în prestigioasa Princess Alexandra Hall, Royal Over-Seas League. Tot la finalul lunii noiembrie, Parisul va fi gazda Festivalului ProPatria, cu un program bogat și variat prezentat la Théâtre le Ranelagh. Turneul se va încheia la Viena, sub genericul Romanian Music Journey from Romania Tour din Austria.
Ultimele concerte și recitaluri vor fi incluse în seria de manifestări cultural-artistice dedicate Zilei Naționale a României, 1 Decembrie.
Informând cititorii noștri despre ediția a XII-a a Festivalului ProPatria, avem, din nou, prilejul să subliniem mesajul muzicii de înaltă calitate, române și străine. Evenimentul se înscrie în palmaresul succeselor unor manifestări organizate în special în străinătate, ceea ce pune în lumină, mai puternic, virtuțile dintotdeauna ale artei, constituindu-se și în expresii ale valorilor românești care ocupă un loc de cinste în peisajul lumii contemporane.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane