Un veritabil boom al turismului cultural-artistic și sportiv
Numărul 25-26, 29 iun. - 12 iul. 2022 » Eveniment
În actuala perioadă, evenimentele cultural-artistice, mai ales cele desfășurate în zonele cu mare încărcătură istorică, se bucură de interesul tot mai puternic afirmat de un număr considerabil de participanți din diverse zone ale țării. De aceea se poate vorbi despre un veritabil boom al turismului cultural-artistic și sportiv.
Contactul direct nu numai cu natura, ci și cu sursele de cunoaștere, de îmbogățire a „bagajului spiritual”, de promovare a unei vieți active, sănătoase conferă unor itinerare turistice un farmec aparte. De aici, o serie de evenimente demne de consemnat într-o cronică a actualității. Cum mai remarcam, asemenea realități conțin exemple care oferă caracteristicile imaginii de ansamblu.
În Municipiul Oradea și în împrejurimi se organizează manifestări care atrag constant un public numeros, în cea mai mare parte turiști din țară și din străinătate. Astfel, un punct central îl constituie Muzeul Țării Crișurilor, amenajat în somptuosul Palat Baroc, construit în secolul al XVIII-lea. Muzeul deține peste 200.000 de piese, printre care documente istorice, fotografii, publicații periodice, creații ale unor celebri pictori, între care Tonitza, Petrașcu, Pallady, Ressu, Iser, Steriadi, Baba, Ciucurencu, Țuculescu și sculptorii Paciurea, Jalea, Irimescu, Maitec. De asemenea, aici funcționează o secție de etnografie care acoperă vestul României. În spațiul muzeal se organizează expoziții tematice, simpozioane, întâlniri cu oameni de artă și cultură, ceea ce constituie alte puncte de atracție turistică.
La circa 8 km de Oradea se află cea mai mare stațiune balneară din țară, Băile Felix, care dispune și de spații special amenajate pentru desfășurarea unor evenimente de amploare. Unul dintre cele mai recente a fost Festivalul Național de Folk, organizat de Asociația Culturală Pro-Lirica Oradea și de Primăria Sânmartin în zilele de 25 și 26 iunie a.c. Pe scenă s-au aflat cei mai cunoscuți și apreciați interpreți ai genului, aparținând tuturor generațiilor și tuturor regiunilor țării.
Manifestări cultural-artistice se desfășoară atât în edificii, cât și în spații libere care – fiecare în parte și toate laolaltă – se constituie în mărturii ale unei vieți culturale și sportive bogate și diverse. Exemple remarcabile sunt: Piața Unirii din Oradea (o veritabilă replică a Pieței Centrale din Barcelona), Palatul „Vulturul Negru” (cu misterele lui de nedezlegat), Turnul Primăriei (de la înălțimea căruia se desfășoară o panoramă impresionantă), Cetatea Oradei (cu zidurile ei seculare), Muzeul Art Nouveau (o colecție impresionantă de arte vizuale), precum și zonele care înconjoară monumente istorice și ale naturii, precum Șuncuiuș (cunoscută și prin plaja exotică din inima Apusenilor), Vadul (cu impresionantele cascade), Crișul (înconjurat de nu mai puțin de opt peșteri), Sălacea (supranumit satul celor o mie de pivnițe, cu butoaie de vin săpate în deal), Lacurile Vida și Leșu (în jurul cărora se desfășoară frecvent concursuri de ciclism și atletism).
Aceste sumare descrieri ale turismului cultural-artistic și sportiv, concentrate într-o singură zonă a țării, oferă suficiente temeiuri pentru a considera că există posibilități, practic nelimitate, de petrecere a timpului liber în condiții optime. Sunt surse ale unor amintiri de neuitat, remarcă pe deplin valabilă pentru alte zeci și sute de locuri din țară, așa cum avem deseori prilejul să consemnăm „pe firul” unor evenimente înscrise în bogata cronică a actualității.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial