UNCTAD: Comerțul mondial va scădea cu 5% în 2023
Numărul 49, 13-19 dec. 2023 » Lumea în care trăim
Comerțul mondial ar urma să se contracte cu 5% în acest an comparativ cu anul trecut, a estimat Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), care a adăugat că perspectivele pentru 2024 sunt pesimiste, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Valoarea tuturor bunurilor și serviciilor tranzacționate la nivel mondial ar urma să se ridice în acest an la aproximativ 30.700 de miliarde de dolari, comparativ cu 32.200 miliarde de dolari în 2022, conform celor mai recente evaluări ale UNCTAD. În timp ce comerțul cu bunuri ar urma să se contracte cu aproape 2.000 de miliarde de dolari în 2023, sau aproximativ 8%, schimburile cu servicii ar urma să crească cu aproape 500 de miliarde de dolari sau 7%.
UNCTAD a dat vina pentru această contracție a comerțului mondial pe performanțele slabe ale exporturilor țărilor în curs de dezvoltare.
"Comerțul mondial a înregistrat un declin pe parcursul lui 2023, influențat în primul rând de o diminuare a cererii în țările dezvoltate, subperformanțele economiilor din estul Asiei și scăderea prețurilor la materii prime. Acești factori combinați au condus la o contracție semnificativă a comerțului cu bunuri", a informat UNCTAD. Organismul din cadrul ONU a precizat că prognozele sale privind comerțul mondial în 2024 rămân "foarte incerte și per ansamblu pesimiste". "Chiar dacă anumiți indicatori economici arată o posibilă îmbunătățire, tensiunile geopolitice persistente, nivelurile ridicate de îndatorare și fragilitatea economică răspândită sunt așteptate să exercite influențe negative asupra comerțului mondial", a subliniat UNCTAD.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice