UNCTAD: Investițiile străine la nivel global au crescut cu 77% în 2021 și au depășit nivelurile de dinainte de pandemie
Numărul 3, 26 ian. - 1 feb. 2022 » Lumea în care trăim
Investițiile străine globale s-au ridicat la 1.650 miliarde dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după prăbușirea provocată de pandemie în 2020, și au depășit nivelurile anterioare crizei sanitare, a anunțat Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Investițiile în economiile dezvoltate, foarte scăzute în 2020, au crescut cu 199% în 2021, în timp ce în economiile în curs de dezvoltare sau mai puțin dezvoltare, unde recuperarea a fost afectată de factori precum rata scăzută de vaccinare, avansul a fost mai moderat, de 30% și, respectiv, de 19%.
„Este foarte îngrijorătoare stagnarea noilor investiții în sectoare cheie din țările mai puțin dezvoltate, precum electricitatea, sectorul alimentar sau sanitar”, a subliniat, la prezentarea cifrelor, secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan. Asia a fost regiunea care a atras cele mai multe investiții străine (696 miliarde de dolari, în creștere cu 18%), urmată de America (531 miliarde, plus 105%) și Europa (305 miliarde de dolari, o puternică creștere de 1.450% explicată prin nivelul foarte redus al investițiilor din anul anterior).
SUA au atras investiții străine în valoare de 323 miliarde de dolari anul trecut, în creștere cu 114%, pe care UNCTAD o atribuie în principal fuziunilor și achizițiilor transfrontaliere.
În Uniunea Europeană, avansul a fost mai modest, de 8% (165 miliarde de dolari), în timp ce China a atras o sumă record de 179 miliarde de dolari, cu o creștere interanuală de 20%.
De asemenea, s-au evidențiat fluxurile de investiții din Brazilia, care s-au dublat, până la 58 miliarde de dolari, în timp ce în India acestea s-au redus cu 26%, după o cifră record de fuziuni și achiziții în 2020.
Pentru 2022, UNCTAD menține perspectivele pozitive, deși consideră improbabil să se repete „efectul de recul” din 2021.
Agenția consideră că proiectele internaționale de infrastructură vor fi un factor important pentru menținerea tendinței ascendente a investițiilor, anul acesta.
Factori precum ritmul de vaccinare în țările în curs de dezvoltare sau problemele din lanțurile globale de aprovizionare, prețurile energiei sau inflația pot genera incertitudini, avertizează UNCTAD.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial