Undă verde pentru exploatarea primei centrale nucleare din lumea arabă
Telex » Știri 18 februarie 2020
Emiratele Arabe Unite (EAU) au dat undă verde punerii în exploatare a centralei lor nucleare din Barakah, prima din lumea arabă, a anunţat reprezentantul permanent al acestei ţări la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit AFP, citată de Agerpres. „Autoritatea Federală de Reglementare Nucleară (FANR) a aprobat eliberarea pentru compania Nawah a licenţei de exploatare a reactorului 1 al centralei”, a anunţat Hamad Alkaabi în timpul unei conferinţe de presă la Abou Dhabi, adăugând că punerea ei în aplicare va avea loc „într-un viitor apropiat”.
Fondată în 2016, Nawah Energy Company va exploata şi întreţine, cu timpul, cele patru reactoare ale centralei din Barakah, în nord-vestul ţării, potrivit site-ului companiei. Primul dintre cele patru reactoare trebuia să fie dat în exploatare la sfârşitul lui 2017, însă data pornirii a fost amânată de mai multe ori pentru a satisface condiţiile legale de securitate.
„Este vorba despre un moment istoric pentru Emiratele Arabe Unite (...), ce încununează astfel eforturile a 12 ani de construcţie (...) a acestui program nuclear paşnic, pentru a răspunde nevoilor energetice viitoare ale ţării”, şi-a exprimat Alkaabi satisfacţia. „După acordarea licenţei de exploatare a primului reactor, operatorul Nawah va demara punerea acestuia în funcţiune pentru a pregăti intrarea lui în exploatare comercială”, a precizat Alkaabi.
„Emiratele rămân ataşate celor mai ridicate norme de securitate şi neproliferare nucleară, precum şi unei cooperări solide şi continue cu AIEA şi partenerii naţionali şi internaţionali”, a subliniat diplomatul.
Atunci când vor fi pe deplin operaţionale, cele patru reactoare vor avea capacitatea de a produce 5600 de megavaţi de electricitate, circa 25% din nevoile EAU, ţară bogată în petrol.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice