Unele dintre cele mai mari bănci din lume au dezvoltat, în colaborare cu compania R3, un sistem de plăți bazat pe tehnologia blockchain
Numărul 42, 7-13 nov. 2017 » Conectarea la era digitală
22 dintre cele mai mari bănci din lume, printre care Natixis, Barclays, HBSC și Commerzbank, au dezvoltat împreună cu compania R3, specializată în tehnologie financiară, un sistem internațional de plăți care permite tranzacționarea valutelor și a monedelor digitale prin intermediul blockchain, relatează Reuters, citată de News.ro.
Tehnologia blockchain, care stă la baza monedei virtuale bitcoin, este o bază de date partajată care se actualizează în timp real și care poate procesa și încheia rapid tranzacții folosind algoritmi informatici, fără să fie nevoie ca acestea să fie verificate de terțe părți. Pentru că nu necesită procesare manuală, nici autentificare prin intermediari, băncile recunosc că această tehnologie are potențialul de a face plățile mai rapide, mai sigure și mai ușor de verificat. „Natixis are încredere în potențialul acestei tehnologii pentru plățile transfrontaliere și explorează mai multe inițiative în acest spațiu”, a declarat Frederic Dalibard, director pentru Tehnologie Digitală pentru Corporate & Investment Banking la Natixis.
Prototipul acestui proiect va fi lansat până la sfârșitul acestui an.
Au existat și alte eforturi de dezvoltare a unor sisteme bazate pe blockchain pentru plățile transfrontaliere, cum ar fi o inițiativă condusă de banca elvețiană UBS, de înființare a unei „monede utilitare pentru decontări”, care să reprezinte fiecare monedă importantă.
Cu toate că multe bănci centrale analizează dacă să lanseze monede digitale, concluzia multora dintre ele, printre care Banca Centrală Europeană (BCE), Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) și Banca Japoniei, a fost că tehnologia blockchain nu este suficient de dezvoltată pentru a sta la baza celor mai mari sisteme de plăți din lume.
(Copyright foto: 3dsculptor / 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane