UNESCO: 29 de situri, printre care colinele Prosecco din Italia şi Babilonul, în Patrimoniul Mondial
Numărul 26-27, 16-29 iulie 2019 » Roza vânturilor
Colinele Prosecco din Conegliano şi Valdobbiadene din Italia și orașul antic Babilon din Irak se numără printre cele 29 de noi situri incluse în lista Patrimoniului Mondial la cea de-a 43-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care a avut loc zille trecute la Baku, în Azerbaidjan, informează Mediafax.
36 de situri au fost candidate pentru înscriere anul acesta; dintre cele 29 de situri înscrise în 2019, 24 sunt culturale, patru, naturale și unul, mixt. Printre acestea se numără miticul oraș Babilon din Irak, templele din Jaipur, India, operele arhitectului Frank Lloyd Wright, cel care a conceput, printre altele, Muzeul Guggenheim din New York, dar și peisaje culturale, precum celebrele dealuri Prosecco din nord-estul Italiei. Lista completă a siturilor inscrise anul acesta în Patrimoniul Mondial UNESCO se găsește pe site-ul organizației.
Miza este una mare: înscrierea în lista Patrimoniului Mondial, inaugurată în 1978, oferă siturilor respective o valoare „excepţională”, de natură să atragă turişti şi investiţii financiare. Pe de altă parte, presupune eforturi de a conserva aceste situri, ecosistemele lor și de a rezista acţiunilor de urbanizare, în caz contrar riscând retragerea de pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
În prezent, 1.121 de situri din 167 de state (unele fiind proiecte mixte) sunt înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar 53 sunt incluse pe lista „în pericol”.
Din România, în prezent, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999), centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999) și pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei (2007, sit comun cu alte 11 țări).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice