Ungaria, România și Polonia, țările UE cu cel mai semnificativ avans al economiei în trimestrul doi din 2019
Telex » Știri 16 august 2019
Ungaria, România şi Polonia au înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din Uniunea Europeană în trimestrul doi din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat), scrie AGERPRES.
În trimestrul doi din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 1,3% în UE şi de 1,1% în zona euro, după o creştere anuală de 1,6% în primele trei luni din acest an în UE şi, respectiv, 1,2% în zona euro.
Toate ţările UE au raportat creşteri anuale în perioada aprilie-iunie 2019, cu excepţia Italiei, a cărei economie a stagnat. Cel mai semnificativ avans a fost în Ungaria (5,1%), România (4,6%), Polonia (4,1%) şi Lituania (4%).
Produsul Intern Brut al Uniunii Europene şi al zonei euro a crescut în ritm trimestrial cu 0,2% în trimestrul doi din 2019, după un avans de 0,5% în UE şi de 0,4% în zona euro, în primele trei luni, în linie cu estimărilor analiştilor.
Aproape toate ţările UE au raportat creşteri trimestriale în perioada aprilie-iunie 2019, cu excepţia Italiei, a cărei economie a stagnat. Cel mai semnificativ avans a fost în Ungaria (1,1%), România (1%) şi Finlanda (0,9%), singurele scăderi au fost raportate de Marea Britanie (minus 0,2%), Germania şi Suedia (ambele cu minus 0,1%).
Conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, economia României a crescut în trimestrul doi din 2019 cu 4,4%, pe serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi cu 4,6% pe serie ajustată sezonier.
De asemenea, PIB-ul României a înregistrat în trimestrul doi din 2019 o creştere de 1%, comparativ cu precedentele trei luni.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice