Uniunea Europeană relansează proiectul pieței bancare
Telex » Știri 5 mai 2022
Un plan mult întârziat de consolidare a pieței bancare europene printr-un sistem unificat de garantare a depozitelor a revenit pe agenda liderilor Uniunii Europene (UE), informează AFP, preluată de Agerpres. Președintele Eurogrupului, irlandezul Paschal Donohoe, a prezentat miniștrilor de finanțe o foaie de parcurs pentru relansarea acestui proiect care să finalizeze în cele din urmă uniunea bancară creată în 2012, în urma crizei financiare.
Uniunea bancară a plasat în special supravegherea celor mai mari bănci din UE sub responsabilitatea Băncii Centrale Europene (BCE).
Proiectul Sistemului european de garantare a depozitelor (EDIS), inspirat din Statele Unite, ar urma să protejeze mai bine băncile în caz de criză, deoarece clienții lor, asigurați că nu își vor pierde banii, ar evita să se grăbească la ghișee pentru a-și retrage economiile. În prezent, depozitele persoanelor fizice sunt asigurate până la 100.000 de euro în UE ca urmare a finanțării din rețelele bancare naționale.
Mutualizarea garanțiilor la scară europeană se confruntă de ani de zile cu o atitudine reticentă din partea Germaniei și a unor țări nordice, care se tem de situația în care cetățenii lor care economisesc bani ar fi nevoiți să plătească pentru falimentele băncilor din țările sudice.
Italia, puternic îndatorată, este, de asemenea, ostilă acestei reforme care ar limita posibilitatea băncilor sale fragile de a-și consolida bilanțurile prin cumpărarea de obligațiuni de stat italiene.
Finalizarea uniunii bancare, în contextul în care piața UE continuă să fie foarte fragmentată, ar permite, potrivit susținătorilor săi, crearea unor adevărate grupuri europene transfrontaliere pentru a finanța mai bine economia.
„După ani de discuții, suntem foarte conștienți de punctele de vedere ale unora și ale altora și am pledat pentru un compromis”, a declarat Donohoe într-o conferință de presă după întâlnirea prin videoconferință a miniștrilor de finanțe. „În mod clar, diferențele nu sunt încă rezolvate”, a adăugat el.
„Multe țări au cerut refacerea” propunerii, a recunoscut Paschal Donohoe. „Și asta este ce vom face”, a spus el, avertizând în același timp că „marja de manevră” este „foarte, foarte limitată”.
Miniștrii UE urmează să continue discuțiile în cadrul unei întâlniri în luna iunie. Dacă vor da undă verde, Comisia Europeană va elabora o propunere până la sfârșitul anului, care va trebui aprobată și de Parlamentul European.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național