Uniunea Europeană și Japonia susțin o strategie de relansare economică „viguroasă” a G7
Telex » Știri 27 mai 2020
Uniunea Europeană şi Japonia vor susţine o strategie de relansare economică ambiţioasă pentru ieşirea din criza provocată de pandemie la viitorul summit G7 din iunie din SUA, au anunţat liderii europeni şi premierul japonez la finalul unui summit susţinut prin videoconferinţă, relatează AFP, citată de Agerpres. Preşedinţii instituţiilor europene şi Shinzo Abe s-au declarat hotărâţi „să garanteze o relansare economică viguroasă şi să reconstruiască economii mai durabile, mai inclusive şi mai rezistente”, conform unui comunicat de presă comun publicat după conferinţă.
Preşedintele american Donald Trump speră să poată organiza acest summit G7 la Casa Albă cu participarea tuturor celorlalţi lideri şi în ciuda pandemiei de coronavirus care a lovit puternic SUA. Omologii săi s-au arătat prudenţi şi au spus că sunt dispuşi să se deplaseze la Washington „în cazul în care condiţiile sanitare o vor permite”.
„Acest summit trebuie să fie ocazia de a transmite semnale puternice şi ca statele europene să îşi coordoneze poziţiile”, a explicat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă la Bruxelles după discuţiile sale cu premierul japonez. „Japonia şi Uniunea Europeană reprezintă o treime din economia mondială”, a reamintit el. Cele două părţi vor apăra liberul schimb şi multilateralismul, a mai subliniat el.
Declaraţia comună insistă asupra „importanţei de a menţine sistemul comercial deschis”. „Japonia şi UE vor coopera pentru a facilita circulaţia transfrontalieră de medicamente şi de echipamente medicale, de materii prime şi de alte bunuri şi servicii, asigurându-se în acelaşi timp că măsurile de urgenţă necesare pentru a lupta împotriva COVID-19 sunt ţintite, proporţionale, transparente, temporare şi conforme cu regulile OMC”, precizează textul.
Uniunea Europeană şi Japonia apără, de asemenea, o abordare comună în privinţa fabricării şi dezvoltării de vaccinuri împotriva noului coronavirus. „Ele trebuie să fie un bun comun şi să fie accesibile peste tot în lume la preţuri rezonabile”, a reamintit Charles Michel. „Trebuie să evităm concurenţa neloială a anumitor ţări”, a insistat el, fără a numi respectivele state. Preşedintele Consiliului European a dat asigurări, totodată, în legătură cu intenţia UE de a pleda la summitul G7 pentru ştergerea datoriilor ţărilor emergente, în special ale ţărilor africane.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial