România – locul 32 din 180, într-un clasament al ţărilor cu cele mai „verzi” economii
Numărul 9, 9-15 mar. 2021 » Lumea în care trăim
România ocupă locul 32 din 180 într-un clasament care arată care sunt ţările cu cele mai „verzi” economii din lume, printre indicatorii luaţi în calcul numărându-se atenuarea schimbărilor climatice, gestionarea deşeurilor, calitatea apei şi a aerului, relatează Agerpres. „Acest top ia în calcul Indicele de Performanţă a Mediului pentru fiecare ţară, pe baza a 32 de categorii de indicatori şi a fost întocmit de Universitatea Yale. Printre indicatorii luaţi în calcul se numără: atenuarea schimbărilor climatice, gestionarea deşeurilor, calitatea apei şi a aerului. Conform acestor indicatori, România are un indice IPM de 64,7 şi se situează, astfel, în primul sfert al clasamentului”, au scris reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pe pagina de Facebook a instituţiei. Potrivit sursei citate, acest indice confirmă că politicile de mediu sunt în corelare cu nivelul de trai. Astfel, ţările scandinave au indici IPM mari şi sunt cunoscute pentru venitul mare pe cap de locuitor.
„De exemplu, Danemarca are cel mai mare indice IPM (82,5) şi este prima din lume la rata de reducere a emisiilor de dioxid de carbon; Suedia conduce la tratarea deşeurilor şi reciclare; Danemarca, Finlanda, Olanda, Singapore şi Suedia sunt primele la tratarea apelor uzate”, menţionează ministerul de resort.
La baza topului, cu cele mai mici niveluri IPM, se află Coasta de Fildeş, Sierra Leone, Afganistan, Myanmar şi Liberia, cu IPM de 25 sau mai mic.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național