UNSAR: 82% dintre români știu despre obligativitatea asigurării locuinței; 20% dintre gospodării sunt protejate de o poliță PAD
Telex » Știri 4 noiembrie 2022
Opt din zece români (82%) știu că trebuie să își asigure locuința împotriva dezastrelor naturale, prin polița PAD, însă, în prezent, doar 20% dintre cele 9,6 milioane de locuințe sunt protejate printr-o astfel de asigurare, arată rezultatele celui mai nou studiu sociologic realizat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), relatează Agerpres. Conform aceleiași cercetări, majoritatea proprietarilor de locuințe s-ar simți mai motivați să achiziționeze aceste soluții de protecție financiară dacă li s-ar acorda reduceri sau bonificații la plata impozitului anual (31% dintre respondenți), dacă ar dispune de venituri mai mari (26%) sau dacă ar avea mai multe informații despre asigurări (12%).
Mai mult, din cele 20% dintre locuințele care sunt protejate împotriva dezastrelor naturale printr-o poliță PAD, doar 17% au o asigurare facultativă și împotriva altor riscuri, cum ar fi: incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, furt, avarii accidentale ale instalațiilor interioare ale clădirilor etc.
Potrivit sursei citate, 29% dintre cei intervievați și-au arătat intenția de a achiziționa, în perioada următoare, ambele tipuri de polițe, în timp ce 22% au susținut că vor încheia doar polița obligatorie. "Numărul locuințelor asigurate în acest moment face ca populația să fie extrem de vulnerabilă în fața evenimentelor catastrofale, precum cutremurul de astăzi. Tocmai de aceea, asigurarea locuințelor ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți. Așadar, este rolul nostru ca, alături de autoritățile publice, să venim mai aproape de oameni și să le explicăm ce beneficii poate aduce o astfel de poliță", a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.
În România, asigurările facultative de locuințe se pot încheia doar pentru cele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD, aceasta din urmă acoperind trei riscuri catastrofale (cutremure, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, în funcție de tipul construcției, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare.
În schimb, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală, dar și pentru mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtună, vijelie, căderi de corpuri, furt, vandalism etc.), pe lângă cele catastrofale, printr-o asigurare facultativă. Acestor polițe li se pot atașa în plus clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, servicii de asistență tehnică la locuință, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor care se pot produce vecinilor).
Sondajul IRES-UNSAR privind Percepția românilor față de asigurările de locuințe a fost realizat pe un eșantion format din 811 de respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice