UNSAR a lansat platforma de informare „Adevărul despre RCA”
Telex » Știri 12 septembrie, 9:51
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a lansat platforma de informare „Adevărul despre RCA”. „Proiectul își propune să aducă asigurarea RCA mai aproape de șoferi și păgubiți și să faciliteze accesul la informații clare, verificate și accesibile, în contextul în care dezinformarea și fenomenul fake news au ajuns la un nivel alarmant în spațiul public. Spre exemplu, chiar recent, o asociație fără competențe pe zona de asigurări vorbește despre despăgubirile plătite în baza polițelor RCA, dar «uită» să ia în calcul și despăgubirile plătite de către FGA - Fondul de Garantare a Asiguraților. De asemenea, se omite faptul că există dosare care sunt încă în rezervă, și care urmează să fie soluționate”, se arată într-un comunicat al UNSAR, citat de Agerpres.
Potrivit organizației, costul asigurărilor RCA este influențat de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt: frecvența daunelor RCA (raportul dintre numărul daunelor și cel al polițelor emise) și dauna medie plătită pentru fiecare accident.
Asigurătorii susțin că frecvența daunelor RCA este una dintre cele mai ridicate la nivel european. În România, frecvența medie a daunelor este de peste 6%. Adică, în fiecare an, din fiecare 100 de vehicule, cel puțin 6 sunt implicate în accidente cu pagube materiale, vătămări corporale sau decese - un număr alarmant comparativ cu alte țări. Spre exemplu, România are o frecvență medie a daunelor de aproape 3 ori mai mare față de Ungaria (2,2%) și de aproximativ 2 ori mai mare față de Slovenia (2,7%), Cehia (2,8%) și Polonia (3,3%).
Totodată, pentru fiecare accident rutier, asigurătorii din România plătesc, în medie, în baza polițelor RCA, despăgubiri de peste 2.400 euro, mai mult decât în alte țări din Europa Centrală și de Est. În Croația, dauna medie RCA este 2.176 euro. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 10% mai mari decât în Croația, cu 8% mai mari decât în Slovacia și cu 5%-6% mai mari decât în Ungaria și Polonia. În unele țări, valoarea medie a daunelor RCA depășește nivelul din România, însă frecvența mai redusă a accidentelor rutiere în aceste state compensează impactul final asupra costului RCA.
În aceste condiții, UNSAR precizează că, pentru a putea reduce primele de risc RCA, este esențial să se intervină asupra celor doi factori principali care influențează costul asigurării: frecvența ridicată a daunelor RCA, care se situează printre cele mai înalte din Europa, și dauna medie RCA, care înregistrează creșteri semnificative an de an. „O asemenea evoluție în piața asigurărilor RCA poate fi realizată prin adoptarea cât mai rapidă a unor ajustări bine gândite la Legea nr. 132/2017 privind RCA. Aceste modificări trebuie să fie echitabile, având în vedere interesele tuturor părților implicate, și să genereze beneficii atât pentru consumatori (asigurați), cât și pentru persoanele prejudiciate în urma accidentelor rutiere provocate de asigurați”, se mai arată în comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice