UNSAR: Asigurările voluntare de sănătate – motorul care accelerează retenția și performanța angajaților
Numărul 4, 5-11 feb. 2025 » Direct de la sursă
Asigurările voluntare de sănătate reprezintă un instrument strategic pentru dezvoltarea mediului de afaceri, oferind beneficii considerabile pentru companii și angajați deopotrivă. Aceste soluții moderne contribuie la crearea unui mediu de lucru mai sigur și mai performant, oferind angajaților acces mai bun la servicii de prevenție a bolilor, menținere și refacere a sănătății.
Avantajele fiscale – un sprijin esențial pentru companii
Unul dintre cele mai atractive argumente pentru angajatori de a le oferi angajaților, în cadrul pachetelor salariale, asigurări voluntare de sănătate este reprezentat de facilitățile fiscale de care acestea beneficiază. Astfel, primele de asigurare suportate de angajator pentru astfel de polițe de asigurare nu sunt considerate venituri impozabile în înțelesul impozitului pe venit pentru angajat și nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale până la limita de 400 euro/an/angajat și cu încadrarea în plafonul lunar maxim de 33% din salariul de bază al acestuia. Regăsiți AICI un infografic explicativ.
Aceste produse de asigurare le permit antreprenorilor să optimizeze costurile și, totodată, să ofere beneficii importante angajaților, fără un impact financiar semnificativ asupra bugetului companiei.
Conform datelor UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, tot mai multe companii integrează aceste beneficii salariale în strategiile lor de resurse umane. Astfel, asigurările voluntare de sănătate devin un element-cheie pentru fidelizarea și motivarea angajaților, sprijinind în același timp competitivitatea.
Beneficii pentru angajați: prevenție, siguranță, bunăstare
Pentru angajați, accesul la asigurări voluntare de sănătate înseamnă mai mult decât un simplu avantaj material. Aceste polițe oferă acces rapid la o gamă diversificată de servicii medicale, inclusiv consultații și analize de prevenție, oferite de o multitudine de furnizori de servicii medicale din întreaga țară. Dincolo de beneficiile directe oferite pentru angajați, prin personalizarea și flexibilitatea condițiilor de accesare, utilizarea asigurărilor reduce riscurile majore de sănătate care pot rezulta în incapacitate de muncă din motive medicale și costuri mari asociate problemelor de sănătate neprevăzute, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
Mai mult, utilizarea asigurărilor voluntare de sănătate contribuie la diminuarea presiunii asupra sistemului public de asigurări de sănătate, permițând redirecționarea fondurilor către comunitățile vulnerabile, fiind un mecanism de finanțare complementar utilizat în majoritatea țărilor europene. În plus, cadrul de reglementare al acestor instrumente de acoperire a riscurilor de sănătate este unul care asigură pe de o parte solvabilitatea companiilor de asigurări și, pe de altă parte, mecanisme clare de protecție a consumatorilor de astfel de servicii.
Rolul contabililor în promovarea asigurărilor voluntare de sănătate
Profesioniștii contabili, în calitate de parteneri de încredere ai mediului antreprenorial, prin serviciile și consilierea pe care le oferă acestora, joacă un rol important în identificarea și propunerea de soluții de eficientizare fiscală, care se pot materializa inclusiv sub forma unor beneficii salariale acordate salariaților de natura asigurărilor voluntare de sănătate, în vederea atragerii și fidelizării personalului, ajutând la menținerea sau îmbunătățirea profitabilitătii companiilor. Expertiza acestor profesioniști este vitală în maximizarea beneficiilor fiscale, în construirea unor strategii sustenabile pentru angajatori și, implicit, în scaderea deficitului de protecție de care suferă populația României.
Dincolo de avantajele fiscale, asigurările voluntare de sănătate reprezintă o investiție strategică în bunăstarea angajaților și eficiența companiilor. Acestea sprijină crearea unui mediu de lucru sustenabil, contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate a populației active și la consolidarea relației dintre angajatori și angajați.
Conținutul acestui material nu reflectă neapărat opiniile sau poziția Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR). Acesta este un material publicitar și CECCAR nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea sau fiabilitatea informațiilor prezentate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru